Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És akkor jön a kérdés: Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be? A kérdés után pedig itt van a válaszom.
Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be?
Azt már az egyik előző bejegyzésemben is leírtam, hogy milyen állapotban alkalmas egy gyümölcs befőzésre. Most nézzük, melyik gyümölcsnek mikor van itt az ideje.
A gyümölcsök befőzésére legideálisabb időpont a fő érési idejük, amikor a legzamatosabbak. Szerencsés esetben ekkor teremnek meg a kiskertünkben és ekkor juthatunk hozzá legolcsóbban a piacon vagy az üzletekben.
Persze azt is megtehetjük, hogy a kánikulában nem állunk neki például sárgabarack lekvárt főzni, hanem lefagyasztjuk a gyümölcsöket és egy alkalmasabb időszakban készítjük el a lekvárt.
Gyümölcsök fő érési és befőzési ideje
Hónap | Gyümölcs |
Január | narancs, ananász, banán, kivi |
Február | narancs, ananász, banán, kivi |
Március | narancs, ananász, banán, kivi |
Április | narancs, ananász, banán, kivi |
Május | eper, cseresznye, banán, kivi |
Június | eper, cseresznye, meggy, málna, egres, banán, kivi |
Július | meggy, málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, banán, kivi |
Augusztus | málna, egres, ribizli, sárgabarack, nektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, banán, kivi |
Szeptember | nektarin, őszibarack, feketeszeder, alma, ringló, csipkebogyó, áfonya, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, banán, kivi |
Október | alma, körte, szilva, füge, szőlő, bodza, birsalma, banán, kivi |
November | alma, birsalma, narancs, banán, kivi |
December | narancs, ananász, banán, kivi |
✅ Gyümölcsöket az érési idejükben érdemes befőzni?
✅ Igen, kiolvasztás után ugyanúgy készíthetünk lekvárt a gyümölcsből. Fontos azonban, hogy kiolvasztott állapotban mérjük le gyümölcsök súlyát.