Site icon Balkonada

Legszebb illatos balkonnövények kezdőknek is

Az erkélyek, balkonok virágainak egy része nemcsak a szépségével hódít, hanem az illatával is elvarázsol bennünket. A most bemutatásra kerülő illatos balkonnövények a pillangókat is az erkélyre csalogatják és kezdőknek is ajánlottak.

Legszebb illatos balkonnövények kezdőknek is

Az édes és bódító vagy fűszeres és frissítő illatok nagyban hozzájárulnak komfortérzetünk, hangulatunk javításához. Ne féljünk többet is beszerezni ezekből, hisz azon túl, hogy a virágzási idejük eltérő lehet, napszakonként is más illatokat szimatolhatunk. Néhány balkonnövény, mint pl. az estike, az illatos ternye, az angyaltrombita, a csodatölcsér este illatozik intenzívebben, másokat, mint pl. a hajnalka illata a reggeli órákban tölti be a teret.

Tavaszi hagymások

Az illatszezon már tavasszal, a tavaszi hagymás növények virágainak megjelenésével kezdődik. A jácint, a nárcisz és a nefelejcs kellemes illata már a márciusi napokat is belengi.

Nyári viola

A napos, félárnyékos helyet kedvelő nyári violák júniustól szeptemberig ontják illatozó virágaikat.

Csodatölcsér, estike

A csodatölcsér illatos, tölcsér alakú virágai csak késő délután nyílnak ki és kora reggelig díszítenek és illatoznak.

Fűszernövények

Sok fűszernövényt ültetve nem csak a konyhaasztalra biztosíthatjuk a friss zamatokat és aromákat, de látványunkkal és illatukkal a balkonra is frissességet, üde hangulatot varázsolnak. A levendula, a rozmaring, a bazsalikom, az oregánó, a menta aromás illata a mediterrán hangulat kialakításánál nélkülözhetetlen.

Illatos muskátli

Az illatos muskátli többnyire rózsaszín, ritkán fehér vagy piros virágai kisebbek és ritkábbak, mint másik fajoknál. A széles repertoárban többek közt találunk citrom-, rózsa-, gyümölcs-, narancs-, menta-, fűszeres- és még sárgarépaillatút is.

Liliom

A liliom fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín vagy piros virágai napos helyen lesznek a legszebbek. Késő ősszel az elszáradt hajtást vágjuk vissza, sötét helyen, 5-10 fokban teleltessük.

Futó vagy törzses rózsa

A romantikus erkélyek örök fellépője a rózsa igénytelen növény. A tavaszi metszést bőséges virágzással hálálja meg.

Leander

Az ellenálló, gazdagon virágzó leander egyes fajtái csodás illatukkal is hódítanak. Nagy hátránya, hogy nem fagytűrő. Teleltetéséhez 4-8 fokos, világos helyiséget kell biztosítani.

Citrusfélék

A citrusfélék a különösen kellemes illatú virágaikkal és terméseikkel követelnek helyet a sorban. Teleltetésükről ugyan gondoskodni kell, de hálás növények.

Frézia

A fréziát sokan csak vágott virágként ismerik. A kb. 30 centire növő virágok elvirágzása után hagyni kell a földet kiszáradni, majd következő év tavaszán el lehet kezdeni az öntözést.

Illatos ternye, mézvirág

A mézvirágnak is hívott illatos ternye apró fehér, rózsaszín vagy lila virágai különösen este bocsátják ki illóanyagaikat. Nagyon jól bokrosodik, sok vizet kíván. Elszórva a magjait következő évben újra kikel.

Petúnia

A petúnia napos, félárnyékos helyet és sok vizet kíván. A pangó vizet, viszont nem viseli el, legjobb, ha beáztatással öntözzük.

Jázmin vagy illatos jezsámen

A jázmin legendásan bódító illatú szépség, egyeseknek akár fejfájást, migrént is okozhat. Kora tavasztól kora nyárig ontja virágait, balkonon akár egy méter magasra is megnő. Elvirágzása után a töveket vágjuk vissza, télen pedig 7-10 Celsius fokban kell pihentetni.

Hajnalka

A kacsokkal kúszónövény, a hajnalka igen gyorsan nő. Széltől és esőtől védett, napos helyet igényel. Reggel virágzik, délutánra összecsukja virágait.

Igen széles tehát az igénytelen, illatos növények skálája. Ügyesen válogatva a nap minden szakára és tavasztól őszig biztosíthatjuk a virágillatot.

Exit mobile version