A tokány számtalan variációban készíthető laktató húsétel. Bármilyen húsból készíthetjük és bármilyen ízesítőt, fűszert, hozzáadott alapanyagot használhatunk hozzá. Bátran lehet variálni, kísérletezni, elrontani nemigen lehet. A legjobb tokány receptek válogatását ajánlom figyelmedbe.
Hogy készül a tokány?
A tokány a könnyű és gyors elkészíthetőségének és jól variálhatóságának köszönhetően igen népszerű étel a magyar konyhában. Az egyes tokányok készítési módja azonos, az ízesítése és hozzáadok zöldségféléktől és fűszerektől lesz egyedi. Legismertebb a borsos tokány, a bakonyi tokány, a csikós tokány, a hentes tokány.
A pörkölthöz és a paprikáshoz hasonlóan a 19. századtól kezdődően a tokány a magyar konyha klasszikus ételévé vált. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.
Miben különbözik a tokány a pörkölttől?
A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”).
A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett pedig az Európában sokkal régebb óta ismert borssal fűszerezik.
A tokánynál elmaradhatatlan és a legfontosabb fűszerféle a bors. Gyakori benne a majoránna, a paradicsom, füstölt szalonna, kolbász, gomba vagy éppen a zöldborsó.
Legjobb tokány receptek
A bármilyen tésztakörettel tálalható gazdag tokány sertés és csirkehúsból készül. Különleges ízét a füstölt szalonna és kolbász, valamint a savanyú uborka valamint a fűszerek adják meg. Az egyszerű receptből gyorsan elkészíthető a finom húsétel.
Szeretnél 30 perc alatt ebédet vagy vacsorát tenni az asztalra? No, akkor jó helyen jársz…tippet, ötletet adok a gyors, ízletes fogáshoz. A siker garantált, senki nem marad éhes. Csirkéből vagy pulykából is gyorsan elkészíthető a tejszínes, zöldborsós csirketokány.
Kevés egyszerűbb, ugyanakkor laktatóbb étel létezik, mint a tokány. Néhány alapanyag kell csak hozzá és kedvünkre variálhatjuk, fűszerezhetjük. A kedvenc tokány onnan kapta a nevét, hogy olvasónknál ezzel a pikáns fűszerezéssel imádja leginkább a család.
Az ízletes csirketokány szaftos, ízekben gazdag, laktató fogás. Készíthetjük csirkecombból, vagy ugyanezzel a recepttel pulykahúsból vagy sertéshúsból is.
Tejszínes csirketokány 30 perc alatt. Ez aztán az igazi gyors és nagyszerű étel. Illésné Nagy Mária szétnézett a konyhában, mi van otthon és pillanatok alatt összedobta a finom húsételt.
A tokány régi magyar étel, ami hagyomyányosan húsból készül és paprika helyett bors és majoranna a fő fűszere. A zöldbab tokány húsmentes és nagyon finom étel, amit érdemes néha beiktatni a családi menübe.
Ha valami bakonyi módra készül, akkor biztosak lehetünk benne, hogy az egyik fontos alapanyaga a gomba. Már pedig az az étel, amiben gomba is van, igazán izgalmas ízvilágú. Ismerd meg a bakonyi sertéstokány készítésének módját!
Időnként jól esik a régen elfelejtett recepteket elővenni. A 80-as években a menzákon, sőt az éttermek étlapjain is rendszeres vendég volt a sertéstokány hentes módra. Aztán jól kiment a divatból, étteremben ritkán találkozunk vele, de otthon azért érdemes néha elkészíteni.
Az erdélyi sertéstokány egyszerű, gyors és laktató étel. Rövid előkészítés után a főzés alatt semmi teendő nincs vele. Már csak szarvacska tésztát kell főzni mellé és már kész is a fenséges ebéd.
Temesvári sertésragu galuskával receptet kaptunk Szeles Olgától. Nagyon egyszerű és finom. A galuskában van egy kis csavar, ugyanis nem fehér lisztből készül.