A mákot apró szemei miatt szerencsehozó növénynek is tartják. Persze én nem emiatt szeretem. Finom íze és sokoldalú használhatósága miatt imádom. El is hoztam, a kedvenceimet. Itt van egy csokorban a legjobb mákos ételek receptje.
Mák kedvező hatása
A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít. Tőlünk nyugatra nem ismerik és használják úgy mint nálunk. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát. Magyarországon is szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre 499 m²-ig termelhető alacsony ópium tartalmú mák.
Népi gyógyászatban használják a mákolajat. Magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. Ezentúl magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést, valamint az immunrendszer támogatja. Számos alkaloidot tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobiális hatásúak.
Talán egyetlen mákos étel, amit nem szerettem az a középiskolai menzán készült mákostészta volt. A tészta műízű volt, mákot pedig alig látott. Persze ehhez az is hozzátartozik, hogy otthon mi nem ettünk mákostésztát, mert az olyan „megúszós” kaja. Inkább készült valami finom süti vagy az egyik kedvencem a bácskai mákos.
Legjobb mákos ételek receptje
Ha már így szóbahoztam, kezdem is a gombócokkal.
Szilvás vagy barackos gombóc mákkal
Kívül mákos mákosgombóc
Mákos és diós töltött fánk
Nehogy kimaradjon a legkedvencebb sütim!
Csudijó mákos linzer
Persze torta is készíthető mákból, még akár gluténmentes is.
Gluténmentes máktorta
Az a jó a mákban, hogy nem csak édesseget készíthetünk belőle. Sós rágcsa ízesítésére is kitűnő.
Sörkorcsolya szezámmaggal és mákkal
Jó válogatást és jó étvágyat kívánok!