Site icon Balkonada

Tulipán (Tulipa sp.) gondozás – minden, amit a tulipánról tudni akartál

A csodálatos szín és formavilágú tulipán, latinul Tulipa sp., régi magyar nevén: tulipánt a kikeleti kertek megszépítője, az egyik legkedveltebb tavaszi hagymás növény. Szépségén túl nagy erénye, hogy egyszerűen gondozható. Őszi ültetéssel már a következő évben hozzá gyönyörű virágait. A teleltetéssel nem kell bajlódni, sőt még magától is szaporodik. Az első évben cserépben is virágoztatható. A cserépben nevelt tulipánhagymákat az elnyílás után érdemes azonban a kertbe ültetni, mert a cserépben nincs elég élettere és tápanyaga a növekedéshez. Összefoglaltam a tulipán kertben és a cserépben nevelésének legfontosabb tudnivalóit, teendőit. Mindent megtalálsz amit a tulipán ültetése, gondozása, teleltetése, szaporítása témában tudni érdemes és jó néhány érdekességet is elárulok tulipánnal kapcsolatban.

Tulipán (Tulipa) származása

A tulipán (Tulipa) évelő, hagymás dísznövény, a liliomfélék (Liliaceae) családjának egy nemzetsége. Mintegy 100 faj és több ezer nemesített fajta tartozik ide.

A tulipánt már az ókori Perzsiában is tisztelték, a tökéletes szerelmet szimbolizálta. A középkorban a tulipán lett a jelvénye és jelképe az Oszmán-dinasztiának és a birodalom fővárosának, Konstantinápolynak, amit ma Isztambul néven ismerünk.

A tulipán név a perzsa tuliban= turbán szóból származik, utalva a fejfedő és a virág hasonlóságára. Magyar nyelvemlékekben a 17. században jelent meg, sokáig tulipántnak hívták.

Már honfoglaló őseink is ismertek egy pusztai tulipán fajtát, amit tűzvirágnak hívtak. Ez azonban messze áll a ma ismert nemesített tulipán fajtáktól.

A törökök több egyéb növénnyel, virággal együtt honosították meg nálunk. Magyar és bécsi közvetítéssel jutott el Európa nyugatibb országaiba a 17. században. Népszerűsége miatt ára vetekedett az aranyéval.

Ma a világ különböző tájain eladott tulipánok több, mint 90 %-a Hollandiából származik. Itt találjuk a világ legnagyobb tavaszi kertjét, Keukenhofot is, ahol több mint hét millió növényben és köztük több millió tulipánban gyönyörködhetünk.

Ismertebb tulipán fajták 

Összesen tizenkét tulipáncsoprtot különböztetünk meg. Különös ismertetőjelük nincs, de a virágzás alapján meg lehet különböztetni őket.

Korai csoportok: március áprilisban nyíló, egyszerű és teltvirágú tulipánok, Kaufmann, óriás és tigrisfoltos tulipánok. Ezeket szokták botanikus tulipánoknak is nevezni.

Közepesen korai csoportok: április végén, májusban nyílnak, Triumph és Darwin hibridek

Késői csoportok: májusban és júniusban nyíló egyszerű és telt tulipánok, liliomlvelűek, rojtosak, viridiflora, rembrendt és papagájtulipánok.

Tulipán jellemzése, ismertetőjegyei

Fogyaszthatóság, mérgezőség: csak az uborkáéhoz hasonlító ízű szirmok ehetők, a többi része mérgező vagy bőrirritáló anyagot tartalmaz, a pollen allergiát okozhat. A virágnedv, főként a hagymákban lévő, allergiás reakciókat válthat ki.

Magasság: 10 – 40 cm fajtától függően

Habitus: felálló, lándzsás levelek

Cserépben nevelhető-e: igen, a tulipán cserében is nevelehető és nem is bonyolult

Virágok: kék kivételével minden színben előfordul, több színű is lehet, kehely, tölcsér és harang alakú virágai dupla szirmúak is lehetnek, a virágzási idő fajok és fajták szerint eltérő

Virágzási idő: áltelában márciustól májusig virágouna fajtától függően. A kis méretű botanikai tulipánok vagy másnéven vadtulipánok már március elején virágba borulnak. A magasra növő és nagy virágfejű változatai május elején vagy akár júniusban virágoznak.

A nevében a tavaszi hagymás nevét nevet viselő tulipánfa nem rokona a tulipánnak. Sokan tévesen a magnóliát is tulipánfának hívják, de anank neve liliomfa.

A tulipánhagymája nem mérgező, nagy éhínségek és háborúk idején foygasztották is, de szerintem ezt ne tegyük.

Tulipán igényei

Hely: világos és napos, félárnyékos helyet kedveli

Öntözés: mérsékelt öntözést kíván, 2-3 naponta elég öntözni. Kevés víz hatására a virágok rövidebb száron nőnek és virágfejek kisebbek lesznek.

Tápanyag: elvirágzás után kezdődik a hagymák növekedési időszaka, ekkor és az őszi ültetés után érdemes tápanyaggal kényeztetni.

A tulipán nem szobanövény, lakásban hosszútávon nem tartható. A cserépben vásárolt, elnyílott tulipánhagymákat minél előbb ültessük ki a szabadba.

Legjobban a kertben érzi magát, de első évben cserépben is tarthatjuk.

Tulipán gondozása a kertben

A kerti tulipán túl sok gondozást nem kíván, évekig el van a kertben különösebb gondozás, ápolás nélkül. Sőt, szereti, ha békénhagyják.

Virághagymák ültetése

A tulipán „iskolás” növény, ami annyit tesz, hogy szeptember végén kell elültetni és az elvirágzás után júniusban felszedni. Igazából egészen a fagyok előttig ültethető, így akár még novemberben is. Az ősszel 10 cm mélyre és 10 cm-es tőtávolságra ültetett növények tavasszal már virágoznak. Érdemes ültetőkosarat használni, ezzel védjük kártevőktől és megkönnyítjük a kiszedésüket is.

A tavasszal cserepében vásárolt tulipánokat elvirágzás után és ha már nem fagyos a föld, érdemes rögtön kiültetni a kertbe, hogy a hagymák növekedni tudjanak és következő évben újra virágozzanak.

Ápolás

Mérsékelt öntözzük. Az elvirágzott virágszárat a felére törjük vissza. A leveleit hagyjuk teljesen elszáradni, csak ezután szedjük le.

Tulipán hagymák felszedése

A kertben akár évekig a földben maradhatnak a hagymák. 3-4 évente azonban célszerű kiszedni őket, mert nagyon mélyre süllyednek. A júniusi kiszedés után száraz, hűvös és sötét helyen pihentessük a szeptemberi újraültetésig.

Teleltetés

A kertbe ültetett tulipánhagymák túl élik a mínuszokat, nincs velük teendő.

Tulipán szaporítása

Folyamatosan kis hagymákat nevel, a sarjhagymák leválasztásával és elültetésével új növényekre tehetünk szert. Hajtásról, levágott szárról és magról nem szaporítható.

Tulipán felhasználása

Bár önmagában a különböző fajták és színek kombinálásával is szépen mutat, nyugodtan társítsuk egyéb tavaszi virágokkal. 4-5 hagyma kerüljön egy csoportba, jól mutat mellette a nárcisz, a nefelejcs, a kékcsillag, a fürtös gyöngyike, sáfrány.

Tulipán vázában

Vázában akár egy szál is jól mutat, de csoportosan az igazi. Szárításra nem alkalmas. A vázában tartott tulipán élettartamát megnövelhetjük, ha a vázát nem rakjuk tele vízzel. Elég ha csupán egynegyedig töltjük fel a vázát, így biztosítjuk a szükséges nedvességet, de nem rohad a tulipán lágy szára.

tulipán sokkal tovább szép marad, ha széles aljú vázába teszed, szereti, ha békén hagyják. Ne cseréld ki a vizét, azért csak töltsd utána vizet. A tulipán lehajlott szárait kiegyenesítheted, ha rövid időre lámpa alá állítod a virágokat.

Egy apró trükkel már már februárban virágzó tulipánunk lehet a lakásban. De azért a mikróban kinyíló tulipánnak ne dőlj be.

Tulipán nevelése cserépben

A balkonládákba is szeptemberbe ültessük be a hagymákat és ezeket minden évben célszerű kiszedni a cserepekből. Ha hagymás növényt vásároltunk tavasszal a lakásba vagy a teraszra, az elvirágzás után azt is célszerű kivenni a cserépből az őszi elültetésig. Teleltetéséhez fagymentes és sötét helyre van szükség, biztosítani kell, hogy a talaj ne száradjon ki.

Őszi cserépbe ültetésnél télen fagymentes, sötét helyre tegyük hagymákkal teli cserepeket,hogy a föld ne száradjon ki. Tavasszal, kihajtás után tegyük világos és árnyékos helyre , melegben nem tartható, mert a virágzáshoz hideghatásra van szüksége. Megoldás lehet, ha a hűtőszekrény zöldségtárolójában papírzacskóba csomagolva pihentetjük 8-10 hétig. Ilyen pihentetés után akár a szobában is virágoztatható.

Lakásban virágzó tulipán

Februárban már minden porcikám nagyon vágyik a tavaszi illatokra és színekre. Amikor már teljesen elegem van a télből, a latyakból, a hideg és borús napokból, akkor már egy szál virágra is jól esik ránézni. Még szerencse, hogy van egy kipróbált trükköm, amivel már február közepén virágzik a tulipán a lakásban. Próbáld ki Te is az egyszerű praktikát!

Tulipán szimbolikája

A tulipán szimbólumrendszere igen sokrétű. Míg nyugaton a rózsa, addig az ókori Perzsiában a tulipán szimbolizálta az igaz szerelmet. A tulipán volt a jelvénye az Oszmán-dinasztiának, és a fővárosnak, Konstantinápolynak.

A tulipán mára már Hollandia jelképévé vált. Minden év januárjának harmadik szombatján tartják a Nemzeti Tulipán napot, amikor több ezer tulipánt osztanak szét az ünneplő tömeg között. Szintén itt található a világ legnagyobb tulipános kertje, Keukenhof, ahol két hónapon át több mint 7 millió tavaszi hagymás szépségében gyönyörködhetünk.

Magyarországon a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben gyönyörködhetünk nagy mennyiségben a tulipánok szépségében.

Tulipán kártevői, betegségei

A tulipánnak nincs túl sok kártevője. Az azonban érdemes tudni, hogy a cirmos virágszirmok sok esetben nem természetesek, hanem vírus betegség okozza azt. A vírusos tulipánok csak maximum 2 – 4 évig élnek. Viszont nagyon könnyen megfertőzik a többieket, és így szép lassan kipusztul az egész állomány. Érdemes ezért a vírusos tulipánokat mielőbb eltávolítani a többitől.

Itt többet is megtudhatsz a vírus egyértelmű felismeréséről és a teljes fertőződés elkerüléséről.

Tulipán virágzás megcsodálása

Tulipán virágzásban szerte a világba gyönyörködhetünk. A legszebb tulipános vagyis tavaszi kertet Hollandiában, a Keukenhof parkban találjuk. 

A világ legszebb és legnagyobb tavaszi kertjét, a holland Keukenhofot a két hónapos nyitva tartása alatt több százezren látogatják. A tavaszi hagymások színpompájával és illatával valamint varászlatos sétaútjaival igazi testi-lelki feltöltődést, kikapcsolódást ígér. Nézd meg, milyen csodálatos Keukenhof!

Persze ahhoz, hogy tulipáncsodákban gyönyörködhessünk, nem kell iylen messze utazni. Az országban egyre több helyen vannak látogatható tavaszi kertek. A legszebb tulipánözön azonban hazánk legnagyobb botanikus kertjében Vácrátóton várja, hogy elbűvölje a virágimádókat.

Nézd meg videón Keukenhof tulipánjait!

https://youtu.be/NdVwkXSz-1A

További olvasnivalók a tulipánról

A tulipánok és tulipánfesztiválok egyre népszerűbbek szerte a világban. Nem csoda, hisz a sok színben és formában pompázó tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi hagymásnövény. Elegáns kastélykertben, városi parkban és egyszerű kiskertben egyaránt jól mutat és igénytelensége miatt a világ bármely részén nevelhető. A leghíresebb tulipánfesztiválok helyszíne között magyart nem találunk, da hazánkban is sok helyen gyönyörködhetünk a tulipánok viágözönében.

Mióta az eszemet tudom, szeretem Bródy János szövegeit. Önmagukban, zene nélkül, versként is megállják a helyüket. Zene és az előadó csodálatos hangja aztán rátesz még egy lapáttal. Rengeteg csodálatos tulipános fotóm van, így adta magát, hogy Bródy János: Hej, tulipán, tulipán című dalából készítsek egy videót az idei Föld napjára. A dalt a fantasztikus Koncz Zsuzsa adja elő.

Kányádi Sándor (Nagygalambfalva, 1929. május 10. – Budapest, 2018. június 20.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő csodásan írt a természetről. Úgy szólt, ahogy csak az tud, aki valóban jó barátságban van a természettel. A Néma tulipán című szerzeményében arra ad magyarázatot, hogy a tavasz nagy kedvence, a tulipán miért pompázik szebbnél szebb színekben. Olvasd el Kányádi Sándor: Néma tulipán című elbeszélését.

Exit mobile version