Fornettis pogácsa (fornetti pogácsa) frissen készül. Réteges és mennyei. Sokkal finomabb, mint a készen kapható fagyasztott változata. Elkészítése végtelenül egyszerű. A rengeteg pogácsa recept közül ez az egyik legfinomabb, érdemes kipróbálni.
Fornettis pogácsa
Hozzávalók
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- fél evőkanál só,
- 5 dkg margarin,
- 2 tojás sárgája,
- 9 dkg tejföl,
- 1 dl tej,
- 2,5 dkg élesztő.
Kenéshez:
- 5 dkg margarin,
Tetejére:
- 1 tojás,
- 5 dkg reszelt sajt,
- köménymag vagy bármi más mag.
Elkészítése
- az 50 dkg lisztet, a sót 5 dkg margarinnal jól összemorzsoljuk.
- hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a 9 dkg tejfölt és az 1 dl cukros tejben felfuttatott élesztőt.
- alaposan összegyúrjuk,
- fél órán át kelesztjük,
- 1,5 cm vastagra nyújtjuk,
- 5 dkg olvasztott margarinnal lekenjük,
- szorosan felcsavarjuk, pont úgy, mint a mint a bejglit,
- letakarva újabb fél órán át pihentetjük,
- ismét 1,5 cm-re nyújtjuk,
- felvert tojással lekenjük,
- reszelt sajttal megszórjuk,
- kiszaggatjuk,
- sütőpapíros tepsin újabb 20 percig pihentetjük,
- aztán hideg sütőbe tesszük, amit 200 fokra bekapcsolunk,
- kb 15 perc múlva visszavesszük 180 fokra és készre sütjük.
Nagyon köszönöm a receptet Bedi Istvánnénak!