Site icon Balkonada

Békebeli kapros túrós lepény receptje

kapros túrós lepény tányéron

A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. A kapor intenvíz ízét sokan – főleg a gyerekek – nem szeretik, számukra érdemes mazsolával és citromhéjjal ízesíteni a túrótölteléket.

Kapros túrós lepény receptje

A kaporral érdekes a helyzetem, gyerekként és fiatal felnőttként sosem szerettem. Most pedig már a jöhet a kaporszósz is és ezt a túrós süteményt is kaporral szeretem igazán.

Hozzávalók

Kelt tészta hozzávalói közepes méretű tepsihez:

Túró töltelék hozzávalói:

Kapros túrós lepény elkészítése

Ha nem szeretjük a kaprot, akkor a túróba kapor helyett vaníliás cukor, mazsola és reszelt citromhéj kerülhet. Nálunk is megoszlik a család ízlése, így a tepsi egyik oldalára kapros, míg a másikra mazsolás tölteléket teszünk.

További túrós sütemények receptje

A túróval nem igazán lehet mellényúlni. Akár torta vagy kelt tészta tölteléke lesz, akár fánk, esetleg gombóc készül belőle, nem kell csalódni benne. Sőt még sós túrós pogácsának is kitűnő. A pihe-puha túrós sütemény receptje és elkészítése egyszerű, gyorsnak csak azért nem mondható, mert pár órás pihenő időre van szüksége. Viszont jó lesz vigyázni vele, mert rekord sebességgel elfogy!

A rákóczi túrós a legismertebb magyar sütemények közé tartozik. Az ország bármely részén megtalálható a cukrászdák kínálatában, de az a jó benne, hogy otthon egyszerű recept alapján saját magunk is megsüthetjük az omlós tésztájú, túrós, habos finomságot. Ahogy a sütemények többsége, a Rákóczi túrós is sokféleképpen készül az ország egyes részein. Az egyszerű süteményt mi természetesen úgy, szeretjük leginkább, ahogy régről megszoktuk, a családi recepten soha nem változtatunk.

A házi túrós batyu sokkal finomabb, mint a boltokban vásárolható, csak nyomokban túrót tartalmazó péksütemény. Egyszerűen megunhatatlan, a kapros ízek kedvelői még egy kis kaporral is megbolondíthatják.

Exit mobile version