Site icon Balkonada

Tzazikivel töltött paradicsom receptje

Ma egy igaz hűsítő finomságot, a tzazikivel töltött paradicsom receptjét hoztam. A nagy kánikulában, jól lehűtve önmagában vagy húsok, hús nélküli feltétek mellé fogyaszthatjuk az egyszerűen elkészíthető, vitamindús, könnyű salátát. Kerti partihoz, grillezéshez is kiváló.

Tzazikivel töltött paradicsom receptje

A nyár a könnyű ételeké. Ilyenkor a szervezet a nehéz, zsíros ételek helyett inkább könnyű, egyszerű ételeket, a salátákat kívánja. S micsoda szerencse, épp ebben az időszakban teremnek a legfinomabb zöldségek is a kertben. Már egy-két zöldségből is percek alatt csoda kaját rittyenthatünk. Nem kell órákig a tűzhely mellett állni és ráadásul még egészségesek is ezek a saláták.

Nagy paradicsom és uborka imádó vagyok. Naná, hogy a kettő párosítása is bejön. Szoktam vegyes, ecetes nyári salátát is készíteni és imádom a görögsalátát is. Mindkettőbe bőven teszek uborkát is és paradicsomot is.

A négy négyzetméteres erkélyemen az idén is neveltem bioparadicsomokat, így egyik nap gyorsan összedobtam egy tzatziki salátát, majd ezekkel megtöltöttem a paradicsomokat. Jaj és hogy mi lett még az erkélyen nevelt paradicsomaimmal(ból), azt itt megnézheted.

Tzazikivel töltött paradicsom elkészítése

Szerintem ez szuper lesz kerti partihoz vagy vendégváráshoz is pl. a csirkemell gyros mellé.

További hűsítő receptek

Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, fokhagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos magyaros uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl. Az íze pedig fennséges.

A kovászos  uborka  leves a leghűsítőbb nyári  leves, amit valaha is ettem. Egy forró nyári napon a Pannonhalmi Apátság éttermében kóstoltam először jó pár éve. Nagyon üdítő volt a kánikulában a finom, savanykás, jól lehűtött leves. Azóta rendszeresen készítem. Nagy előnye, hogy nemcsak hűsít, de gyorsan elkészíthető és még főzni sem kell. Már mutatom is az egyszerű receptet. 

Exit mobile version