Site icon Balkonada

Pikáns szederlekvár Irénke módra

Pikáns szederlekvár várja, hogy kipróbáld. Irénke rutinos szakács és lekvárok készítése sem okoz gondot számára. Nyugdíjasként kisebb mennyiségű gyümölcs feldolgozásának is neki áll és szívesen kísérletezik. A házi lekvár készítés kicsit macerás ugyan, de fenséges végeredmény mindenért kárpótol.

Házi lekvár készítés

A nyár és az ősz rengeteg finom gyümölccsel ajándékoz meg bennünket. Gyakran előfordul, hogy olyan sok gyümólcs terem, amennyit nem tud egyszerre elfogyasztani a család. Ilyenkor jöhet a gyümölcs befőzés, a házi lekvár készítés. Mert milyen jó is lesz majd télen elővenni a finom lekvárt a reggelihez vagy épp egy sütemény készítéséhez.

Persze, ha nincs kertünk, vagy csak a napi szükségletnek megfelelő mennyiségű gyümölcs terem benne, akkor sem kell lemondani a lekvárkészítésről. Ha tudjuk, melyik gyümölcsöt mikor érdemes befőzni, akkor a piacon biztosan találunk megfelelő áron gyümölcsöt.

Házi lekvárt akár cukor nélkül is készíthetünk, vagy például a szilvalekvár sütőben is készülhet.

Pikáns szederlekvár Irénke módra elkészítése

A szeder a rózsafélék családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Csak Európában több mint 2000 fajta található. Minden Rubus-fajta gyümölcse ember és állat kedvelt tápláléka.

Pócsa Csabáné Irénke szederlekvárt készített a megmaradt szederből, el is mesélte, hogy ízesítette.

„Kertemből mostanában egy tál szedret hozok haza. Csipegettünk belőle, mélyhűtőbe is tettem 2 dobozzal.

Most ebből lekvárt főztem, csak úgy magam receptje szerint. Tettem hozzá 2 szelet dinnyét, egy citromot héjastól, belestől. Vaníliás cukrot, 2 db szegfűszeget, és kb. 20 dkg cukrot, valamint 3:1-hez zselésítőt egy keveset. Csak ez a 3 üveg lett, de majd jön hozzá a többi is …Szerencsére egy kevés kimaradt kóstolónak. Nekem ízlett.”

Nagyon köszönjük a receptet Pócza Csabáné Irénkének!

Jó étvágyat!

Próbáld ki Irénke dinnyelekvárját is!

Exit mobile version