Az olasz konyha kedvelt kiegészítője, a zöld fűszerekből készülő pesto egyre népszerűbb nálunk is. Olvasónk most azt mutatja meg, hogy készül nála a pesto petrezselyemből és azt is elárulja, hogy használta fel.
Mi az a pesto?
A pesto elnevezés a pestare (szétnyomkodni) olasz igéből ered. Az alapanyagokat a zöldfűszereket, az olajos magvakat, fokhagymát, olajat, érett sajtot vagy túrót, esetleg tejet mozsárban összenyomják és jól összedolgozzák.
Pesto szinte bármilyen fűszernövényből készíthetünk: bazsalikom, petrezselyem, rukola, koriander, medvehagyma, reteklevél, céklalevél, spenót, sóska. De akár szárított paradicsom, vagy maradék grillezett zöldségek is használhatók alapként. A rozmaring íze annyira intenzív, hogy abból nem kapunk élvezhető ízvilágú pestót.
Az olaszok egyik nagy kedvence a bazsalikom pesto (pesto genovese).
A pestot sosem fűszerként, hanem rátétként, az étel kiegészítőjeként használjuk fel.
Pesto petrezselyemből elkészítése és felhasználása
Rendek-Forró Lídia a magyar konyha kedvencét, a petrezselymet használta pestójához.
„A petrezselyemhez fokhagymát, sót, most tökmag volt itthon, így azt pirítottam, olívaolajat, és végül egy vegyes érlelt sajtreszeléket használtam. Van aki a parmezánra esküszik, van aki mással szereti. Nekünk most egy vegyes keverék volt (már-már lábszagú, de az íze fenséges.
A Pestot tegnap készítettem, ma pedig társítottam hozzá egy kis krumplis nudlit
A nudlit hagyományos módon állítottam össze, majd kézzel formáztam. Ahogy éppen sikerül, olyan formát kap a nudli.”
Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!