Kapros kalács fotóját látva igencsak meglepődtem. Bevallom őszintén még sose halottam olyanról, hogy egy kalács tölteléke csupán kapor legyen. A kaprot gyakran párosítják a túróval, de hogy kapor legyen az egész töltelék az azért elég furcsának tűnt nekem. Az olvasóm, aki a kalácsot sütötte, azonban meggyőzött, hogy igenis finom és érdemes elkészíteni.
Kapros kalács receptje
Orosz Tímeától származik a recept: „Első kapros kalács az idén, nem lehet eleget sütni belőle.
Hozzávalók
Tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 120 ml tej,
- 21 g friss élesztő (fél kocka),
- 50 ml olaj,
- 1 kávéskanál só,
- 1/2 teáskanál cukor,
- 1 tojás (a kenéshez)
Töltelékhez:
- 4 nagy csokor kapor,
- 1 kanál disznózsír
Kapros kalács elkészítése
- a kaprot egy kanál disznózsíron megfonnyasztottam, (ezen persze lehet változtatni ha valaki kevesebb vagy még több kaporral szeretné),
- hagytam hűlni,
- majd ketté osztottam
- a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt,
- hagyom felfutni,
- majd hozzáadom a szitált liszthez,
- belekeverem az olajat és a sót, rugalmas, sima tésztát gyúrok,
- tiszta konyharuhával letakarom,
- meleg helyen hagyom állni 30 percig,
- kiveszem a kelesztő tálból a tésztát,
- 3 részre osztom és sodrófával mindegyiket kinyújtom olajozott felületen téglalap alakúra,
- eligazítottam rajta a kaprot,
- feltekertem,
- sütőpapíros tepsire raktam és megkentem a tojással,
- hideg sütőbe raktam,
- 200 fokra tekertem,
- alul-felül sütéssel kb. fél óra és kész,
- miután kivettem épp csak átkentem nagyon kevés hideg tejjel ezt persze el lehet hagyni.
Tipp: Ugyanebből a tésztából sajtos kalácsot is süthetünk. Egyszerűen csak rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, vegyesen még finomabb).
Nagyon köszönjük a receptet Orosz Tímeának!
További kapros receptek
A kaporból sokan készítenek kaporszószt, nekem a kovászos uborkában és a kapros-túrós lepényben ízlik a legjobban.
Szerintem vannak olyan ételek, amelyek szeretetére meg kell érni, fel kell nőni hozzá. Számomra ilyen a kapor is. Gyerekként sosem szerettem. Ki nem állhattam a túrós lepényben sem és utólag visszagondolva a kapor miatt nem szerettem a tökfőzeléket sem. Most pedig már jöhet a kaporszósz is vagy ha úgy jobban tetszik a kapormártás. Íme a recept, ahogy a nagyi is készítette.
A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.
A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. A kapor intenvíz ízét sokan – főleg a gyerekek – nem szeretik, számukra érdemes mazsolával és citromhéjjal ízesíteni a túrótölteléket.