Site icon Balkonada

Kapros kalács – sós kalács recept

Kapros kalács fotóját látva igencsak meglepődtem. Bevallom őszintén még sose halottam olyanról, hogy egy kalács tölteléke csupán kapor legyen. A kaprot gyakran párosítják a túróval, de hogy kapor legyen az egész töltelék az azért elég furcsának tűnt nekem. Az olvasóm, aki a kalácsot sütötte, azonban meggyőzött, hogy igenis finom és érdemes elkészíteni.

Kapros kalács receptje

Orosz Tímeától származik a recept: „Első kapros kalács az idén, nem lehet eleget sütni belőle.

Hozzávalók

Tésztához:

Töltelékhez:

Kapros kalács elkészítése

Tipp: Ugyanebből a tésztából sajtos kalácsot is süthetünk. Egyszerűen csak rászórom a reszelt sajtot (mindenféle maradék, vegyesen még finomabb).

Nagyon köszönjük a receptet Orosz Tímeának!

További kapros receptek

A kaporból sokan készítenek kaporszószt, nekem a kovászos uborkában és a kapros-túrós lepényben ízlik a legjobban.

Szerintem vannak olyan ételek, amelyek szeretetére meg kell érni, fel kell nőni hozzá. Számomra ilyen a kapor is. Gyerekként sosem szerettem. Ki nem állhattam a túrós lepényben sem és utólag visszagondolva a kapor miatt nem szerettem a tökfőzeléket sem. Most pedig már jöhet a kaporszósz is vagy ha úgy jobban tetszik a kapormártás. Íme a recept, ahogy a nagyi is készítette.

A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.

A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. A kapor intenvíz ízét sokan – főleg a gyerekek – nem szeretik, számukra érdemes mazsolával és citromhéjjal ízesíteni a túrótölteléket.

Exit mobile version