Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, fokhagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos magyaros uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl. Az íze pedig fennséges.
Tzatziki saláta receptje
A görög ételek és úgy általában a mediterrán konyha ízvilága közel áll hozzám. Nagy kedvencem a muszaka cukkiniből vagy akár padlizsánból és persze a saláták. A hagyományos görögsaláta fetasajttal bármikor jöhet egy jó kis grillezett hússal.
Hozzávalók
- 50 dkg uborka,
- 1 pohár görög joghurt,
- 1 kávéskanál só,
- 1 csipet fehér bors,
- ízlés 2 evőkanál szerint lime vagy citromlé,
- 3-5 gerezd apróra vágott fokhagyma,
- 1 csipet kapor (el is maradhat).
Tzatziki saláta elkészítése
- gyenge uborkát megmossuk,
- szárazra töröljük,
- hámozatlanul kis darabokra vágjuk vagy közepes reszelőn lereszeljük,
- a fűszereket belekeverjük a görög joghurtba,
- az öntetet ráöntjük az uborkára,
- jól behűtjük.
A tzatziki saláta szerintem grillezett, frissen sült húsokhoz és alaposan lehűtve a legfinomabb, de mártogatósként is kínálhatjuk. Tálaláskor kaporszálakkal színesíthetjük.
Tipp: a tzatzikit paradicsomba töltve színes, vidám és finom salátát kapunk. Ehhez vágjuk le a paradicsomok tetejét, kanállal szedjük ki a belsejüket és töltsük meg a paradicsomokat a joghurtos uborkasalátával.
De akár tzatzikis tésztasalátát is készíthetünk.