Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. A sima linzer nem igazán kedvencem, de dióval megbolondítva igazán fenséges. A diós-lekváros linzert sokan diós félholdként ismerik, lekvár nélkül. Úgy is nagyon finom, mi azonban egy kicsit tovább gondoltunk. A tésztából nem félholdakat készítünk, hanem korongokat szaggatunk, majd finom házi lekvárral összeragasztjuk a sült korongokat.
A linzer a piskóta mellett az egyik legfontosabb és leggyakoribb süteményalap. A linzer alaptészta receptjének ismeretében rengeteg féle süteményt elkészíthetünk az édestől a sósig egyaránt. A linzertészta alaprecept jól jön, ha neki állnánk valami egyszerű és finom süteménynek.
Linzertészta alaprecept
Diós-lekváros linzer hozzávalói
- 15 dkg porcukor
- 30 dkg vaj
- 15 dkg dió
- 40 dkg liszt
- porcukor a megszóráshoz
- vaníliás cukor a megszóráshoz
- házi lekvár a megtöltéshez
Diós-lekváros linzer elkészítése
- a porcukrot, a vajat, a diót és a lisztet összedolgozzuk,
- a tésztát vékonyra nyújtjuk,
- formákat szaggatunk belőle,
- 180 fokos sütőben pár perc alatt készre sütjük,
- még melegen vanília cukros porcukorba forgatjuk,
- ha kihűlt az egyik korongot megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzünk egy másik korongot.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Mint a fotón is látható én teli és lyukas korongokat is sütöttem, azokat raktam egymásra, mert így kikandikálhat a lekvár. Természetesen készülhet csak telt korongokkal is és akár lekvár nélkül is nagyon finom.
Jó étvágyat!
Néhány további sütemény receptje linzertésztából
Kókuszos linzer, a sokáig elálló aprósütemény