Bögrében mérhető cukkini töltés receptet mutatok olvasónk konyhájából. Kicsit furcsa neve van, először azt hittem, töltött cukkini, de nem. Ebbe darabolva kerül a cukkini és ráadásul húsmentes is. Ezt ki kell próbálni!
A tök és a cukkini közeli rokonok, így felhasználásuk is hasonló lehet, többnyire helyettesíthetők egymással. A tökfőzelékhez hasonlóan cukkiniből is készülhet főzelék kaporral. Mindkettő finom rántva is, a rántott cukkini variációk sorának csak a képzelet szab határt.
Cukkiniből készül például a görögök kedvenc étele a muszaka. A cukkinis csirke és a cukkini krém a személyes kedvencem. De a télire eltett saláta és az energiaszegény cukkinis-diós sütemény sem maradhat ki a sorból.
Cukkini töltés hozzávalói
- 5 csésze kockára vágott cukkini,
- 1 csésze liszt,
- 1 csésze hagyma,
- 1/2 csésze étolaj,
- 3 db egész tojás,
- 1/2 csomag sütőpor,
- 1 nagy csokor petrezselyem,
- ízlés szerint ételízesítő,
- só-
Elkészítése
- a hagymát apróra darabtam, most lila hagymát is tettem hozzá, de jó a vöröshagyma is,
- a cukkinit megpucoltam és felkockáztam,
- egy tálba öntöttem a hagymát a cukkinit,
- majd hozzáadtam a liszttel elkevert sütőport,
- mehet bele a sót és az ételízesítőt,
- a petrezselymet is feldaraboltam,
- a tojásokat és olajat is hozzákevertem a szilárd alapanyagokhoz,
- egy 32 x 25 cm olajozott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntöttem a masszát,
- légkeveréses sütőben alufólia alatt kb. 30-40 perc alatt készre sütöttem.
Nagyon köszönjük Kordics-Ujvári Veronikának a receptet!
Jó étvágyat!