Site icon Balkonada

Cukkini csatni (cukkini chutney) recept

A csatni (chutney), a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült fűszeres indiai mártás egyre népszerűbb hazánkban is. Nem is csoda, hisz édes és savanykás, valamint csípős összetevőinek köszönhetően a magyar ízlésvilághoz is közel áll. A cukkini csatni is sokoldalúan használható fel, akár télire is eltehetjük.

Mi a chutney, azaz a csatni?

A csatni, a chutney tehát zöldségekből, gyümölcsökből vagy a kettő keverékéből készült, Indiából származó fűszeres mártás. Fő összetevője a zöldségen kívül cukor, só, a hagyma, ecet és a csípős változatokban a csili paprika. Gyakran kerül bele fokhagyma, bors és egyéb fűszerek. Nyers és főzött változata is ismert. Azonnal is fogyaszthatjuk, de a téli napokra befőzéssel tartósíthatjuk is.

A főzött változatok eltevése a lekvárokhoz hasonlóan történhet. Az elkészült csatnit forrón tesszük az alaposan megtisztított üvegekbe, majd légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A sokoldalúan felhasználható cukkini a csatnihoz is kitűnő alapanyag.

Cukkini csatni receptje

Hozzávalók

Cukkini csatni elkészítése

Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!

További cukkinis receptek

A legjobb cukkinis ételek receptjeit gyűjtöttem össze, mert a cukkini egyszerűen nevelhető, olcsó zöldség. Fontos erénye, hogy sokféleképpen felhasználható. Krém,  leves, főétel, savanyúság, befőtt, sőt még  sütemény is készíthető belőle. Fagyaszthatjuk vagy akár többféleképpen tartósítahatjuk is.

Exit mobile version