A csatni (chutney), a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült fűszeres indiai mártás egyre népszerűbb hazánkban is. Nem is csoda, hisz édes és savanykás, valamint csípős összetevőinek köszönhetően a magyar ízlésvilághoz is közel áll. A cukkini csatni is sokoldalúan használható fel, akár télire is eltehetjük.
Mi a chutney, azaz a csatni?
A csatni, a chutney tehát zöldségekből, gyümölcsökből vagy a kettő keverékéből készült, Indiából származó fűszeres mártás. Fő összetevője a zöldségen kívül cukor, só, a hagyma, ecet és a csípős változatokban a csili paprika. Gyakran kerül bele fokhagyma, bors és egyéb fűszerek. Nyers és főzött változata is ismert. Azonnal is fogyaszthatjuk, de a téli napokra befőzéssel tartósíthatjuk is.
A főzött változatok eltevése a lekvárokhoz hasonlóan történhet. Az elkészült csatnit forrón tesszük az alaposan megtisztított üvegekbe, majd légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A sokoldalúan felhasználható cukkini a csatnihoz is kitűnő alapanyag.
Cukkini csatni receptje
Hozzávalók
- 1,5 kg cukkini (héjával együtt),
- 2 fej hagyma ( nagyobb),
- 4 fej fokhagyma,
- két kiskanál só,
- 8 evőkanál cukor,
- két darab chili paprika( mag nélkül),
- kevéske gyömbér,
- mazsola ízlés szerint,
- egy kis csokor koriander,
- 6 – 7 kanál 20%-os ecet.
Cukkini csatni elkészítése
- a hozzávalókat feldaraboljuk,
- az ecet kivételével a hozzávalókat vízben puhára összefőzzük,
- amikor kész, hozzáadjuk az ecetet is,
- forrón üvegekbe tesszük,
- száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!
További cukkinis receptek
A legjobb cukkinis ételek receptjeit gyűjtöttem össze, mert a cukkini egyszerűen nevelhető, olcsó zöldség. Fontos erénye, hogy sokféleképpen felhasználható. Krém, leves, főétel, savanyúság, befőtt, sőt még sütemény is készíthető belőle. Fagyaszthatjuk vagy akár többféleképpen tartósítahatjuk is.