Site icon Balkonada

Nagyi féle zserbó sok töltelékkel – bevált recept

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

Zserbó sok töltelékkel  receptje

Talán épp ezzel az elronthatatlan és csupa töltelék süteménnyel csavarta el hajdanán a nagyapám fejét a nagymama. A tészta szinte nem is érződik, csak azért van, hogy összetartsa a rengeteg tölteléket. A régi karácsonyokon szinte kötelezően készült nálunk.

Az adag közepes méretű tepsihez való.

Hozzávalók – közepes mértű tepsihez

Tésztához

Töltelékhez

Házi zserbó elkészítése

Csoki máz a zserbó tetejére

Hozzávalók

3 kanál kakaó,

3 kanál cukor,

3 kanál víz,

5 dkg vaj.

Csokimáz elkészítése

A kakaót, a cukrot és a vizet egy lábosba tesszük és rövid ideig főzzük. Majd a vajat is hozzákeverjük. Ha kissé kihűlt, a hideg tésztára kenjük a csokimázat.

Jó étvágyat!

További nagyanyó sütemények

A retro sütemények mindig eszembe jutnak, ha a karácsonyi menüsort tervezem. Számba is vettem a régi nagy vendégeskedések elmaradhatatlan süteményeit. Persze, hogy nem maradt ki a bejgli, a zserbó, a mézes krémes és még sorolhatnám. De inkább mutatom a jól bevált recepttekkel együtt, ahogy még a nagyi is készítette.

A békebeli sajtos ropogós tallér, vagy más néven sajtos tallér a gyerekkori karácsonyaink sós  süteménye volt. Kicsit macerás elkészíteni, de imádtuk és testvéremmel szívesen besegítettünk a sütésbe. Nem tudom honnan ered a név, de gyerekkoromban mindig „kohász ropogósnak” hívtuk.

Szalalkális krémes igazi retró  sütemény a javából. Szalalkálit már ritkán használunk sütéshez, de ezt a receptet érdemes kipróbálni.

Exit mobile version