Site icon Balkonada

Sziklakert készítése és növényeinek kiválasztása

A sziklakert a természet leképezése, a növények és a nyers kőzet tökéletes egysége, összhangja. Saját kezűleg is bátran belevághatunk a kevés törődést igénylő látványelem elkészítésébe. A sziklakert építésének is vannak azonban szabályai, amelyeket követve biztosíthatjuk a hosszú távú szemet gyönyörködtető látványt. A folytatásban a „mini természet” kialakításához, helyének és a sziklakerti növények fajtáinak kiválasztásához nyújtok segítséget. Íme az elkészítés módja lépésről lépésre.

Hol érdemes sziklakertet építeni?

Ahol van támfal vagy rézsű, ott különleges dísze lehet a kertnek a kevés törődést igénylő sziklakert, de egy magasított terasz oldalán is jól mutat.

A sziklakert előnye, hogy jól bírja a tápanyag szegény talajt, a kivitelezés után nem igényel sok munkát, és a szélsőséges időjárást is elviseli. Csupán trágyázni, metszeni, gyomlálni kell olykor, amit mutatós küllemével hálál meg.

Mielőtt belevágunk a sziklakert építésbe, érdemes szakkönyvekből, az interneten, szakmai fórumokon, kiállításokon informálódni.

Sziklakert tervezése, helyének kiválasztása

A sziklakerthez nem kell nagy terület, így szinte minden kertben kialakítható. Lehet akár egy mini változat – egy dézsa kövekkel -, de az előkertben, lejtős területen, domboldalon is kialakíthatjuk. Elrendezésének szinte csak a fantáziánk szab határt.

Fontos, hogy a sziklakert kialakítása előtt felmérjük a telek időjárási és fényviszonyait, ennek tükrében válasszuk ki a növényeket. Ami a tájolást illeti, a dél-nyugati a legszerencsésebb, de ha okosan választunk kertlakókat, árnyas területen is lehet sziklakertünk.

A sziklakerti növények közös jellemzője, hogy imádják a napot, ezért a mini kertünket a kert napos, száraz, nyílt területére tervezzük. Sík területre is lehet sziklakertet építeni, de legideálisabb a déli fekvésű rézsű, lejtő vagy domboldal. Akár mesterséges dombot is kialakíthatunk. Kerüljük  a szeles, huzatos, magas talajvizű területeket.

Törekedjünk a minél természetesebb hatás kialakítására, figyeljünk, hogy szervesen illeszkedjen a tájba és a kert stílusához.

Sziklakerthez nem kell feltétlenül termőföldet használni, laza szerkezetű, homokos, kavicsos talaj a legmegfelelőbb. A sziklakert elmaradhatatlan kellékei a kisebb-nagyobb kövek. Érdemes minél érdekesebb formájú köveket választani. Törekedjünk a biztonságra, azért a nagyobb köveket mindenképp ássuk be, hogy ne mozdulhassanak el.

Milyen követ használjunk?

Jó tudni, hogy a nagyobb kődarabok árnyékot vetnek, a melegben pedig fűtőtestként működnek. Figyeljünk arra, melyik növény milyen kő közelében érzi jól magát. A nagy mésztartalmú sziklának a mészre érzékeny fajták nem örülnek.

A szilikáttartalmúak ideálisak savas talajt kedvelő növényeknek. A dolomit, a pala, a mészkő, a homokkő és a gránit is jó választás. Kihelyezhetünk kisebb díszítőkavicsokat, akár színeseket is.

Sziklakert talajának előkészítése

Ássuk fel a talajt kb. 30 cm mélyen, majd gondosan gyomláljuk. A későbbi gyomok ellen érdemes egy réteg geofóliát használni.

Fontos a jó vízelvezetés, hogy ne keletkezzen pangó folyadék, ettől ugyanis a növények tönkremennek. A gödör helyét töltsük fel köves, kavicsos földdel, dombokat, völgyeket kialakítva belőle. Az építkezést egy réteg köves termőfölddel zárjuk, tápanyagban gazdag talaj esetén homokkal is keverhetjük. Ha kész, jöhetnek a kisebb-nagyobb sziklák, kövek.

Sziklakert növényeinek kiválasztása

A sziklakert vázát a kövek adják, a növények viszont színt, formát és életet viszik bele. A sziklakertbe ültethető több ezer növény közül ízlésünk szerint válogathatunk, de az adottságokat ne hagyjuk figyelmen kívül. A növények kiválasztásánál, elhelyezésénél vegyük figyelembe magasságukat, virágzási idejüket. Tervezzünk úgy, hogy minden évszakban mutasson a kert, örökzöld növényekből is ültessünk néhányat.

Mérsékelt égövi  és hegyvidéki tájak törpe termetű fajai kerülhetnek a sziklakertbe. Ezek lehetnek örökzöldek, évelők vagy fűfélék. Érdemes játszani a formákkal. A szőnyeget alkotó, gömb vagy pici oszlop alakú növények kombinálásával harmonikus összkép alakulhat ki.

Legjobb olyan növényeket választani, amelyek nálunk is őshonosak vagy eredeti élőhelye hasonlít a magyar klímához. Érdemes figyelembe venni a növény igényeit is, például savanyú talajt kedvelő növényeket ne ültessünk mészkősziklák közé, vagy a szárazságtűrő fajokat ne keverjük vízigényesekkel.

Jó választás a kora tavasszal nyíló leánykökörcsin, a párnás növekedésű pázsitviola, örökzöld tatárvirág, a kékes-lila virágú, késő ősszel virágzó kékgyökér. A varjúháj féléket, nőszirom fajtákat és néhány hagymás növényt is érdemes elrejteni a sziklák közé.

A kövirózsa vagy más néven orvosi fülfű gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, de igen mutatós is. Talajtakarónak is kiváló, viszonylag gyorsan terjed, a legapróbb résekbe is helyet talál magának.

A lángvirág (phlox subulata) apró virágai üde színfoltjai a sziklakerteknek. Jól párosítható varjúhájjal és apróbb kövirózsákkal.

Ha van rá lehetőségünk, érdemes egy mini-vízesést is beépíteni a kövek közé. Megfelelő vízmennyiség mellett vízinövényekkel is egyedülállóvá varázsolható a sziklakertünk.

Legkedveltebb sziklakerti növények

Sziklakerti növények ültetése

A növények ültetésénél ügyeljünk arra, hogy legyen elég távolság a növények között, ne fedjük szőnyegként a területet. A növények tövére szórjunk egy réteg kavicsot, hogy a csapadék elszivárogjon, és a gyomok se telepedjenek meg itt. Egy okosan összeállított sziklakert egész évben díszít.

Tipp: Telepítsünk a sziklakertbe fűszernövényeket vagy fűféléket, sást, kék csenkeszt. A törpefenyő vagy az ősszel korallpiros bogyókat hozó madárbirs is kitűnő választás. A tavaszi hagymások közül jól mutat a sziklakertben a fürtös gyöngyike, botanikai tulipán. Nyáron a rózsaszín léggömbhagyma virágai vihetnek színt a sziklakertbe.

Exit mobile version