Site icon Balkonada

Házi rétes nyújtás nélkül egyszerűen receptje

Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszálvékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész, a receptje és elkészítése pedig roppant egyszerű. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül! Persze néhány édes és sós töltelék receptet is mutatok.

Rétes nyújtás nélkül receptje

A rétes szilveszteri szerencsehozó étel is. A rétessel a hiedelem szerint a boldogságot és az életet lehet hosszúra nyújtani. Minél több benne a töltelék, annál több lesz az öröm az eljövendő esztendőben.

Hozzávalók – 5 szálhoz

Tésztához:

Tészta kenéséhez:

Házi rétes nyújtás nélkül elkészítése

Mi általában édes és sós töltelékkel is sütjük. A tölteléket hozzávalóit nem szoktuk mérni, csak úgy találomra készül. A négy legkedveltebbet azért megpróbálom leírni.

Rétes töltelékek

A rétestésztába bármilyen tötleéket tehetük. Most én a legkeveltebbek elkészítési módját mutatom.

Meggyes töltelék:

Túrós töltelék:

Káposztás (sós) tötelék:

Tejfölös (sós) töltelék: – amilyen egyszerű, olyan fenséges

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Az édes réteseket porcukorral megszórjuk. Melegen és hidegen is isteni.

Jó étvágyat!

További rétes receptek

A kígyórétes különleges fonásmódjának és finomságának köszönheti népszerűségét. Bármivel tölthető, amivel a hagyományos rétest szoktuk. Kerülhet belé túró, nyári szezonban, a gyümölcsök érese idején érdemes azonban a cseresznyés, meggyes, almás változatot kipróbálni.

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, azóta hazánkban az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Így készül Irénke házi rétese!

A rétes kész réteslapból nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csupán a tölteléket kell elkészíteni és fél óra sütési idő után már falatozhatjuk is a finomságot. Íme néhány recept, amelyekkel különböző töltelékekkel töltheted meg a bolti réteslapokat, mind édes, mind sós változatban.

Exit mobile version