A kovászos uborka a nyár egyik legnagyobb találmánya. A hűsítő savanyúság egyszerűen, pár nap alatt elkészíthető. Hidegen a legfinomabb, a forró nyári napokon nagyon jól lehűti a szervezetet. A kovászos uborka sok vitamint tartalmaz, a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással. Kenyérrel is készíthetjük, de egyre kedveltebb a kovászos uborka krumplival való érlelése. A burgonyával készülő savanyúság nagy előnye, hogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Nálunk már évek óta így készül. Már mutatom is a krumplival készülő elronthatatlan kovászos uborka receptjét.
Kovászos uborka, a nyár kedvence
A kovászos uborka az uborka tejsavas erjesztésével előállított savanyúság. A megtisztított uborkák sós vízbe helyezésével és kenyér vagy burgonya hozzáadásával 25-30 °C feletti hőmérsékleten indul meg az erjedés. Sokan úgy tartják, hogy a kovászos uborka éréséhez napfényre is szükség van, de ez tévhit. Megfelelő hőmérsékleten az árnyékban is beérik.
Ízesítésként leggyakrabban friss kaprot, fekete borsot és fokhagymát hazsnálnak. További opcionális fűszerek lehetnek: torma, csombor, erős paprika, zellerszár, koriandermag, mustármag.
Az erjesztéssel az uborkában hasznos baktériumok fejlődnek ki. A tejsav a bélflóra és a gyomor egészséges működésére jó hatással van. A kovászos uborka magnéziumot, vasat, káliumot, foszfort, kalciumot, valamint C-, A- és B12-vitamint tartalmaz.
Régen mindig kenyérrel készítettük a kovászos uborkát. Sokáig el sem tudtam képzelni, hogy kenyér nélkül is elindítható a kovászosodás. Már pedig a svábok mindig is kenyér nélkül, burgonyával készítették a nyári hűsítő finomságot.
A kovászos uborka burgonyával érlelt változatának híve Balogh Dezsőné olvasónk is. Ő árulja el, szerinte hogy készül a tökéletes kovászos uborka. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni belőle, mert lehűtve nagyon jó hűsítő nyári kiegészítője a húsos ételeknek és levest vagy tésztasalátát is készíthetünk belőle.
Burgonyával érlelt kovászos uborka receptje
Hozzávalók
- 2,5 kg kovászolnivaló uborka (kb. 8 – 10 cm-es, maximum 3 – 4 cm átmérőjű fürtös uborka)
- 2 csomag kapor
- 1 fej fokhagyma
- csombor, ez el is maradhat
- 3 – 4 db öreg krumpli, az új krumpli kevésbé jó hozzá
- só (ahány liter a víz, annyi evőkanál só kell)
Kovászos uborka krumplival elkészítése
- az uborkát jól megmossuk, bevagdossuk hosszában 4 felé, ügyelve arra, hogy a két végénél ne vágjuk el, hogy egybe maradjon,
- az üveg aljára betesszük a kaprot, a fokhagymát és egy szál csombort (ez el is maradhat)
- erre karikázzuk megmosott, tavalyi krumplit,
- belehelyezzük az uborkákat,
- sós, langyos vízzel felöntjük, hogy teljesen belepje az uborkákat,
- tetejére rakjuk a többi krumpli karikát és kaprot,
- alufóliával letakarjuk, és kitesszük a napra,
- pár nap múlva fogyasztható,
- ilyenkor az uborkákat átrakjuk egy másik edénybe,
- ráöntjük a leszűrt levet és a hűtőben tároljuk.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Kovászos uborka télire: +2 Tipp a kovászos uborka tartósításához
Nagyon finom, hűsítő levest is készíthetünk belőle.
Dunai Margittól: „Télire is szuperül eláll. Mikor letisztult leöntöm, egy lábasban felfőzöm. Igaz vastag hab van a tetején. 2-3 perc főzés után leszedem, kihűtöm. Az uborkát zárható üvegbe teszem. A kaprot, a fokhagymát és a krumplit kidobom. Ráöntöm a kihűlt levet, lezárom és mehet a helyére.”
Szatmári Ildikótól: „Amikor úgy érzem, hogy még max. 1 nap és kész van akkor kiszedem az üvegből, a kaprot és a krumplit kidobom. A levet felforralom és teszek bele egy kis szalicilt. A kimosott üvegbe vagy kisebbekbe visszarakom az uborkát és a fokhagymát, ráöntöm az alig langyosra hűlt lét és lezárom. Mehet a kamrába. Ennyi.”
Nagyon köszönöm az olvasóknak a tanácsokat!
A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.