A kocsis saláta egy nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon finom saláta tele vitaminnal. Télen, amikor kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, különösen értékes vitaminforrás a savanyú káposzta. A kocsis saláta bármilyen hús mellé kitűnő köret, de akár önmagában is fogyaszthatjuk.
Savanyú káposzta
Savanyú káposztát egyszerűen készíthetünk otthon is. Különböző ételek alapanyagául szolgálhat, de azonnali nyersen fogyasztásra is alkalmas. A töltött káposztához is ezt használjuk, de készülhet belőle savanyú káposztás-krumplis egytálétel, savanyú káposztás szűzpecsenye, vagy sertéstarja savanyú káposzta ágyon.
A kocsis salátába nyersen tesszük a savanyú káposztát, aminek az az előnye is megvan, hogy így megmarad a C-vitamin tartalma.
Kocsis saláta készítése
Hozzávalók
- 50 dkg savanyú káposzta,
- 1 fej vörös-, vagy lilahagyma, vagy 2 gerezd fokhagyma,
- 4 kiskanál olaj,
- 1 kiskanál őrölt pirospaprika.
Kocsis saláta elkészítése
- a hagymát apró kockákra vágjuk, (én vörös- vagy lilahagymát szoktam használni, mert így jobban szeretem mint fokhagymával, de érdemes mindkettőt kipróbálni és eldönteni, nekünk melyik válik be jobban)
- egy nagyobb tálba belerakjuk az olajat,
- hozzákeverjük a pirospaprikát és a hagymát, ha gondoljuk, borssal is ízesíthetjük még, bár szerintem abszolút nem hiányzik belőle,
- hozzáadjuk a savanyú káposztát. Ha túl sósnak vagy savanyúnak találjuk, ki is moshatjuk előtte a káposztát, sőt apróbb darabokra is vághatjuk, bár én egyiket sem szoktam.
- alaposan összekeverjük,
- akár azonnal is fogyaszthatjuk, de tapasztalatom szerint jót tesz neki, ha egy-két órán át hideg helyen hagyjuk összeérni az ízeket.
Még több savanyú káposztás recept
A savanyú káposzta a tél egyik legjobb vitaminforrása, kiemelkedő C-vitamintartalommal. Nyersen is nagyon finom, de többféle húsos és húsmentes étel is készíthető belőle. A legjobb ételek savanyú káposztából válogatásomba minden fajtából mutatok több szuper receptet is.