A káposzta savanyítás házilag is egyszerűen kivitelezhető. Még a piacra sem kell kimenni, ha megkívánja a család a vitamindús, ropogós savanyúságot. És mennyivel finomabb, mint a boltokban kapható, agyon tartósítózott változat! Nézzük, a nagymamáinktól ránk maradt egyszerű receptet, amivel ropogós és finom lesz a házi savanyú káposzta!
„Mindent megtettünk azért, hogy karácsonyra finom házi savanyú káposztám legyen!” – ezekkel a szavakkal mutatta meg Baráth Rozália, hogy készítetettek savanyú káposztát otthon.
Káposzta savanyítás házilag – egyszerű recept
Házi savanyú káposzta hozzávalói
- 1 kg káposzta,
- 1 evőkanál asztali só,
- 1 mokkáskanál egész kömény,
- 1 mokkáskanál egész bors,
- egy marék piros csöves paprika,
- 2 -3 birsalma vagy körte.
Káposzta savanyítás lépései
- Lereszeltem a káposztát, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni.
- a káposztára ráraktuk a fűszereket és nagy edényben összekevertem,
- ráraktam a piros csöves paprikát és a cikkekre vágott birset is,
- 1 éjszakát állni hagytam,
- másnap belenyomkodtam hordóba úgy, hogy a leve felérje,
- 4 napig a lakásban hagytam,
- ahogy elkezdett forrni, újra jól lenyomkodtam és a fölösleges levet leszedtem,
- levittem a pincébe,
- konyha ruhával letakartam a káposztát,
- műanyag tálba (használhatunk zacskót is) nehéz vasat raktam nyomatéknak,
- heti egyszer a konyharuhát leveszem, hideg vízben kimosom, azért, hogy ahogy forr, érik nehogy penészes legyen.
- így szoktam és mindig nagyon finom lett ! 🙂
- a fotón ez kb 30 kg káposzta van.
Csupán pár hét kell, hogy megérjen és fogyaszthatóvá válljon a házi savanyú káposzta. Mindig csak is tiszta eszközökkel nyúljunk hozzá, így nem romlik meg és hónapokig élvezhetjük a fenséges ízt.
Nagyon köszönöm a tanácsokat Baráth Rozáliának!
Receptek savanyú káposztához
A kocsis saláta egy nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon finom saláta tele vitaminnal. Télen, amikor kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk, különösen értékes vitaminforrás a savanyú káposzta. A kocsis saláta bármilyen hús mellé kitűnő köret, de akár önmagában is fogyaszthatjuk.
Ahogy egyre inkább kifelé haladunk a télből, a szervezet tartalékkészletei kezdenek kiürülni és egyre több vitaminra van szükségünk. A savanyú káposzta tele van vitaminnal, ezért különösen ajánlott a fogyasztása, például savanyú káposztás szűzpecsenye rolád formájában, aminek már mutatom is a receptjét.
Sertéstarja savanyú káposzta ágyon receptet hoztam. Pontosabban nem én, hanem Ujvári-Kordics Veronika olvasónk. Nem sok előkészítést igényel, gyorsan elkészül és hamar fogy.
Nem véletlenül népszerűek a magyar háziasszonyok körében az egytálételek. Gyorsan, egyszerűen elkészíthetők és ráadásul laktatóak is. Az olvasónk által megosztott savanyú káposztás-krumplis egytálétel mellé csupán egy friss, ropogós kenyér kell és máris jól lakik a család.