A görög eredetű gírosz (gyros) igen kedvelt és gyors húsétel. A hagyományos, függőleges nyárson sütött változat nehezen kivételezhető otthon. Szerencsére egyszerűbb megoldással is pont ugyanolyan finom ízvilágú ételt tudunk készíteni. Már mutatom is receptet, hogy készül a gyors gírosz tál házilag.
Milyen étel a gírosz?
A gírosz (gyros) függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel. A név a görög γύρος, gírosz szóból származik, gyakran angolos átírással gyros alakban használjuk. A görögök többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehús csíkokat tesznek a forgó berendezésre, az átsült részeket folyamatosan lefaragják. Feltétként vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, káposzta, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a tzatziki kerül bele. Gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.
Hasonló ételt más nemzetek konyháiban is találunk, ilyen pl. a szintén görög szuvlaki, a török kebab, az arab shawarna.
Gyors gírosz tál hozzávalói
- 1 kg sertéscomb,
- 1 csomag Laci konyha gyros fűszerkeverék,
- 2-3 evőkanál étolaj,
- 1 kg burgonya,
- étolaj a burgonya sütéshez
- zöldségek ízlés szerint,
- 1 pohár natúr joghurt,
- 1 pohár tejföl,
- 1 evőkanál csípős arany
Gyors gírosz elkészítése
- csíkokra vágjuk a sertéscombot,
- a gyros fűszerkeveréket összekeverjük az étolajjal,
- a húst hozzáadott zsiradék nélkül forró serpenyőbe tesszük és megsütjük,
- a krumplit hasábokra vágjuk,
- bő, forró olajban megsütjük,
- apró kockára vágok lilahagymát, uborkát és paradicsomot,
- a szószhoz összekeverjük a joghurtot, a tejfölt és a csípős Piros Aranyat,
- összeállítjuk a tálat: sült krumpli, hús, zöldségek, leöntve a szósszal,
- a tetejére reszelt sajtot is tehetünk.
Egyszerű, gyors és nagyon finom!
Nagyon köszönjük Kósa Istvánnénak a receptet!
További kapcsolódó receptek
Csirkemell gyros vendégváráshoz videó jött velem szembe a kék közösségi oldalon. Pont a legjobbkor. Épp azon törtem a fejem, hogy milyen egyszerű, gyors és zöldséges kaja lenne jó vendégváráshoz. A bizonytalan időjárás miatt nem biztos, hogy a kinti grillezés jó ötlet.
A pita készítése házilag is megoldható, csupán egy jó recept kell hozzá, amit én most elhoztam neked. Az arab, török és görög konyha lapos kenyerét nálunk is sokan szeretik. A gyros fontos kelléke nem feltétlenül kell megtölteni, egyszerű mártogatókkal (pl. csicseriborsó- vagy cukkinikrém), szószokkal is nagyon finom.
Az uborkasaláta nálam mindig, minden formában jöhet. Készüljön akár tejföllel, tejföl nélkül, fürtös vagy kígyóuborkából, foghagymával vagy anélkül, számomra mindegy. A görög uborkasaláta, a tzatziki saláta azért van a toplistám előkelő helyén, mert azzal nyugtatom magam, hogy sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos uborkasaláta. Egyáltalán nincs benne cukor és a joghurt is energiaszegényebb, mint a tejföl.