Francia csirke, nemes egyszerűséggel csak így hívjuk az egyik legnagyobb családi kedvenc húsételt. Hogy miért francia? Fogalmam sincs. Talán a fűszerezéséről, a belekerülő kakukkfűről és fehérborról kapta a francia jelzőt. Ezt nem tudom, de azt igen, hogy többször készítettem már vendégeknek is és mindig nagy tetszést aratott. A francia csirke receptje egyszerű, elkészítése gyors, az elkészült étel pedig fenséges.
Francia csirke receptje
Nem tudom, hogy a francia csirkének valóban mennyi köze van a francia gasztronómiához. Az biztos, hogy a kakukkfű és bor is gyakran kerül francia ételekbe. Akár az is lehet, hogy ez a szuper étel is annyira francia, mint a francia saláta. Minden esetre nagyon finom.
Hozzávalók – négy személyre
- 4 db csirkecomb
- 10 dkg vaj
- 3-4 dl tejszín
- 1 db nagy vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 3-4 babérlevél
- pici kakukkfű
- 30-50 dkg gomba
- só
- bors
Francia csirke elkészítése
- a feldarabolt csirkecombok minden oldalát megpirítom a vajban (minél pirosabb, annál zamatosabb lesz majd az étel,
- a húsokra ráöntöm a tejszínt,
- ráteszem a feldarabolt hagymát, foghagymát, felszeletelt gombát,
- hozzáadom a fűszereket,
- a fehérborral meglocsolom és jól összekeverem,
- fedő alatt, lassú tűzön 30-40 perc alatt készre párolom.
- rizzsel körettel tálalom.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Nemcsak csirkecombból finom, nyugodtan készíthető mellből és egyéb csirkerészekből is. Még finomabb lesz a francia csirke, ha a szakács a főzés előtt és közben is többször is leteszteli a fehérbor minőségét és így a jó kedve is belekerül az ételbe.
Jó étvágyat!
További egyszerű ételek csirkehúsból
A nyári melegben és a nagy lakomák után nem kívánunk nehéz ételeket. Ilyenkor kerülnek előtérbe a zöldséges és ételek és a saláták. Azért a húsról sem kell lemondanunk. A csirkés tésztasaláta laktató, finom étel, amit ráadásul hidegen fogyaszthatunk.
Sörben sült csirke neve akár mézes-chilis csirke is lehetne, hisz a sör mellett a méz és a chili paprika a fő ízesítője a piros és ropogós sültnek. Csirkeszárnyból, csirkecombból vagy a csirke bármelyik részéből készülhet. A finom ropogós, ugyanakkor omlós csirkedarabok hidegen is fogyaszthatók.
A csirkecomb savanyú káposzta ágyon nemcsak a finomsága miatt népszerű. Igen egyszerű az elkészítése, tulajdonképpen csak elő kell készíteni, berakni a sütőbe és az egyre inkább terjengő finom illatot szaglászva várni, hogy a sütő tegye a dolgát és elkészüljön a zamatos téli étel.