Site icon Balkonada

Flódni: az almás, mákos és diós csodasüti receptje

A flódni az askenázi zsidó konyhaművészet egyik a legfinomabb, édes, töltött süteménye. Akárcsak a bejgli vagy a zserbó, sok családban az ünnepek, különösen a hanuka és a karácsony elmaradhatatlan süteménye. De miért is ne lehetne az év bármely szakában megsütni? Ahol rendszeresen készül, ott felidézi a téli ünnepek hangulatát, aki pedig még nem sütött, most kipróbálhatja, hogy eldönthesse a család, hogy az ünnepi asztalon is ott illatozzon-e. 

Flódni: az almás, mákos és diós csodasüti receptje

Hozzávalók

Tésztához

Almás töltelékhez

Mákos töltelékhez

Diós töltelékhez

+ 2,5 dl sűrű szilvalekvár,

1 tojás

Flódni elkészítése

Ha esetleg ezt túl macerásnak találnád, ajánlom figyelmedbe a nem kevésbé finom flódni palacsintát.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Pethes Juditnak!

Kaptunk egy kiegészítést a recepthez Kovács Valériától.

„Mindenki másképpen csinálja, de az eredeti askenazi konyhában készült így néz ki.

5 reteg teszta kel, első diós, második mákos, harmadik almás, negyedik szilvalekváros és erre kerül az ötödik lap.

5 tesztalapból áll, amit úgy készítünk el, hogy tepsinagyságúra nyújtjuk, sütőpapírral egyenként lefedjük és egymásra tesszük, majd 1 éjszakára a hütőbe megy. Másnap kezdődhet az összerakása. Majd bemehet a hütőbe. Utána jön a sütés, sülés után hűl a sutemény és megint a hütőbe kelt tenni. Másnap szeletelhető. Soha nem szabad felszeletelni kihűlés előtt, mert belül még meleg a teszta és széteshet. Mindig hűtőben tartjuk szeletelés előtt. Sőt meg az is meg van adva, mit használjunk, ha reggelire keszítjük, akkor vajat kell tenni a tesztájába, ha egy kiadós csirke, vagy marhahüs után, akkor libazsir kell a tésztába.”

Exit mobile version