Gyümölcsöket többnyire lekvár vagy befőtt formájában teszünk el télire vagy alkoholos italként kényeztetik a lelkünket. Az ecetes szilva egy üdítő kivétel, amit nagyanyáink gyakran készítettek. Olvasónk megmutatta, hogy tette el télire az ecetes szilva savanyúságot a régi családi recept alapján.
Ecetes szilva – kitűnő savanyúság receptje
A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ugyanakkor gazdag vitaminokban és ásványianyagokban. Kiváló A-vitamin, béta-karotin és C-vitaminforrás, ezutóbbi hatékony antioxidáns. A benne lévő rostok, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét, ezért hashajtóként, a székrekedéstermészetes ellenszereként használható.
A nyersen eltett szilva befőtt uán jöjjön most a szilvás savanyúság receptje.
Hozzávalók
- 3 kg szilva,
- 70 dkg cukor,
- 2,5 dl 10%-os ecet,
- 3 szegfűszeg,
- kis darab fahéj,
- 1 mokkáskanál só,
- nátrium-benzoát.
Ecetes szilva eltevése
„Az üvegeket mosd ki alaposan, a legjobb, ha ki is főzöd. A szilvát válogasd át, csak és kizárólag egészséges szemeket használj eltevéskor. Mosd meg több vízben, óvatosan dörzsöld meg, majd csepegtesd le. Ha szeretnéd, magozd ki. Pakold a szilvákat az üvegekbe. Töltsd tele mindegyiket hideg vízzel, így mérd ki, hogy mennyi lére lesz szükséged.
A vizet öntsd egy nagyobb edénybe, és kezdd melegíteni. Közben keverd hozzá a cukrot, a sót, az ecetet, a fahéjat és a szegfűszeget. Főzd három-négy percig, majd hagyd egy kicsit hűlni. Öntsd a szilvára, a tetejére rakj késhegynyi nátrium-benzoátot. Kösd le jól celofánnal. Ha teljesen kihűl, tedd hűvös, száraz helyre.”
Nagyon köszönjük a szuper receptet Arienn B. Adriennek!
További szilvás receptek
A pirított csirke szilvamártással egy szuper őszi fogás. A friss szilvából készített mártás szuper választás a csirkemellhez. Szinte érzem, ahogy zamatos szilva és pirosra sült csirkehús íze eggyé válik a számban és az összes ízlelőbimbómat elkényezteti. Ezt az olvasói receptet ki kell próbálni!
Pirított csirke szilvamártással
A szilvalekvár vörösborral sütőben készítve Sinka Erika receptje, amit a hagyományos módon készített vörösboros szilvalekvár receptnél már beígért, mint második változatot. Akkor nem árulta el, miben lesz eltérő a második változat. Most már tudjuk, ezúttal a hagyományos mód helyett a sütőben sütést próbálta ki. Olvasd el a tapasztalatait!
A szilva az egyik legfinomabb és legjobban felhasználható gyümölcsünk. Gombócba, süteményekbe is kitűnő, a belőle készült lekvárnak pedig kevés párja van. Sok receptet megosztottam már a blogban a levestől a gombócon és a süteményeken át egészen a sütőben készített lekvárig. Úgy gondoltam ideje összeszedni a szilva gyógyhatásait és a legjobb szilvás ételek receptjeit.