Mindig jól jön egy pogácsa recept, mert a pogácsát nem lehet megunni. Legyen az sajtos, tepertős, másnap is puha vagy épp medvehagymás, a friss pogácsának nincs párja. Olvasónknál most épp tejfölös pogácsa sajttal és köménymaggal került a családi asztalra.
Tejfölös pogácsa
A pogácsa legtöbbször élesztővel készül, de a krumplis pogácsa élesztő nélkül is készülhet.
Tudtad? A hamuban sült pogácsa a magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. Valójában a tűz parazsában a héjában megsült burgonya. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek.
Hozzávalók
Tésztához
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 2 tojássárgája,
- 2 dl tejföl,
- 3 dkg élesztő,
- 1,5 dl tej,
- kis cukor,
- 2 teáskanál só.
Tetejére
- 1 tojás,
- egész kömény,
- reszelt sajt.
Elkészítése
- az élesztős megkelesztjük a cukros langyos tejben,
- a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,
- hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a tejfölt és a sót,
- alaposan kidolgozzuk,
- fél órát pihentetjük,
- majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
- többször hajtogatjuk (jobbra, balra, föl, félbe),
- újra pihentetjük 20 percig,
- még kétszer ismételjük a hajtogatást és a 20 percig pihentetést,
- ujjnyi vastagra nyújtjuk,
- felvert tojással megkenjük,
- késsel berácsozzuk,
- megszórjuk egész köménnyel,
- majd megszórjuk reszelt sajttal,
- 3 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk,
- sütőpapirral kibélelt tepsire rakjuk és újra 20 percet pihentetjük,
- 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük,
- a 2. tepsi sütéséhez már 15 is elég.
Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!