A pita készítése házilag is megoldható, csupán egy jó recept kell hozzá, amit én most elhoztam neked. Az arab, török és görög konyha lapos kenyerét nálunk is sokan szeretik. A gírosz (gyros) fontos kelléke nem feltétlenül kell megtölteni, egyszerű mártogatókkal (pl. csicseriborsó- vagy cukkinikrém), szószokkal is nagyon finom. A pita recepten túl a belevaló gírosz hús elkészítésének receptjét is megmutatom.
Pita receptje
A török-arab eredetű kenyér hazánkban is egyre népszerűbb. Szendvicsnek, hummuszhoz (csicseriborsó krém), falafelhez és sok minden máshoz is. Sőt én még olyan pizzafélét is szoktam készíteni belőle. Egyszerűen kettévágom, paradicsomos szószt vagy ketchupot kenek rá, rádobálok valami kolbászt, szalámit, hagymát, zöldségeket és reszelt sajtot, aztán pár perc alatt megsütöm, hogy a sajt megoldadjon.
A pita recept meglepően egyszerű, másfél óra alatt házilag is elkészíthető. Itt pedig találhatsz egy jó gírosz receptet is.
Hozzávalók
- 3 csésze liszt,
- 1 és egy fél teáskanál só,
- 1 evőkanál cukor vagy méz,
- 1 csomag élesztő,
- 1 és egy negyed csésze víz,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- kevés olívaolaj a megkenéshez
Pita elkészítése
- egy tálban keverjük össze a hozzávalókat,
- gyúrjuk legalább 10 percig,
- ha esetleg túl száraz lenne, kevés vizet még adhatunk hozzá, de csak annyit, hogy gyúrható tésztát kapjunk,
- kenjük be vékonyan olajjal,
- tegyük meleg helyre pihenni, keleszteni,
- ha megkelt, osszuk 8 részre,
- majd minden gombócot gyúrjunk át,
- és ismét kelesztjük,
- miután megkelt, lisztezett felületen kb 2-3mm vastagra nyújtjuk,
- előmelegített sütőben kőlapon, ha ez nincs, akkor a tepsit megfordítva, annak alján sütjük.
Gírosz pitában
A görög eredetű gírosz (gyros) igen kedvelt és gyors húsétel. A hagyományos, függőleges nyárson sütött változat nehezen kivételezhető otthon. Szerencsére egyszerűbb megoldással is pont ugyanolyan finom ízvilágú ételt tudunk készíteni. Már mutatom is receptet, hogy készül a gyors gírosz tál házilag.