A sütőtökös birslekvár egy újabb csupa vitamin lekvár, ami az ősz kivételes ajándékából, a birsalmából készülhet. A mézzel és sütőtökkel készülő finom lekvár receptje elkészítésért kiált.
Illésné Nagy Mária ajánlása: „NoSalty – ezt ettem receptjét formáltam a saját ízvilágomra. Jó szorgoskodást, finom ízeket kívánok!”
A kellemesen édeskés, savanykás birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz. Van benne A, C és E-vitamin, B1 és B2 vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, de tartalmaz még niacint, folsavat, magnéziumot, valamint alma- és csersavat is.
Sok bajra gyógyír. Többek között antioxidáns hatású, baktériumölő. Csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterin szintet
Mézes, sütőtökös birslekvár hozzávalói
- 40 dkg sütőtök,
- 40 dkg birsalma,
- 30 dkg méz,
- 1 dl fehérbor,
- 1 citrom reszelt héja és leve,
- őrölt fahéj, ízlés szerint,
- víz szükség szerint.
Mézes-sütőtökös birslekvár elkészítése
- megpucoljuk a sütőtököt,
- a birsalmát alaposan megmossuk, a magházát kivágjuk, héját nem kell levágni,
- mindkettőt felkockázzuk,
- hozzáadjuk a mézet, a citrom héját és levét,
- annyi vízzel felengedjük, hogy éppen ellepje,
- 15 percig főzzük,
- hozzáöntjük a fehérbort és tovább főzzük, kb. 25-30 perc alatt fő puhára,
- ízlés szerint lehet hozzá őrölt fahéjat adni,
- botmixerrel pürésítsük,
- üvegekbe töltjük,
- lekötjük,
- száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!
Jó étvágyat!