A linzertészta a piskóta mellett az egyik legfontosabb és leggyakoribb alaptészta, amit édes vagy sós sütemények készítésénél is használhatunk. A linzertészta alaprecept jól jön, ha neki állnánk valami egyszerű és finom süteménynek.
Linzertészta alaprecept
Ha ismered a linzertészta készítésének alapjait, már nyert ügyed van. Valójában nem egy süti receptet ismersz, hanem rengeteget. Az elkészítésének csak a képzeleted szab határt.
Szokták még gyurt omlós tésztának is hívni. Akár úgy is megjegyezheted a hozzávalókat, hogy: egy rész cukor, két rész margarin és három rész liszt.
Hozzávalók
- 300 g liszt,
- 200 g margarin,
- 100 g porcukor,
- 1 db tojássárgája,
- 1 tasak vaníliáscukor,
- 1 csipet só,
- citrom reszelt héja.
Linzertészta elkészítése
- a lisztet és a porcukrot átszitálj,
- a margarint a porcukorral és a tojássárgájával eldolgozzuk,
- majd hozzáadjuk a lisztet,
- beletesszük a vaníliáscukrot és a citromhéjat,
- ha kakaós tésztát készítünk, akkor ezen ponton kell hozzáadni a kakaóport,
- összedolgozzuk a tésztát,
- ha túl keménynek véljük, egy-két kanál tejföllel lazíthatjuk,
- a kész tésztát lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk,
- téglalap alakúra formázzuk,
- ha túl lágynak, ítéljük, akkor tegyük lisztezett tálcára, és hűvös helyen, pl. a hűtőben pihentessük egy fél órát,
- majd megfelelő vastagságúra és méretűre nyújtjuk,
- kívánt módon formázzuk,
- a sütési idő a sütemény fajtájától függ, kis korongog sütéséhez jóval kevesebb idő kell, mint egy töltelékes pitéhez.