Egyszerű dolgunk van, ha van egy jó alapreceptünk, amit kedvünkre variálhatunk, kiegészíthetünk. Mindig jó, ha van egy alap piskóta, egy kelt tészta, vagy kevert sütemény receptünk, amit aztán kedvünkre feltúrbózhatunk egy kis töltelékkel vagy gyümölccsel. A kefires sárgabarackos süti pont egy ilyen sokoldalúan használható alapreceptből készül. A tészta hozzávalói fixek, de bármilyen friss vagy fagyasztott gyümölccsel, illetve befőttel elkészíthetjük.
Nekem is van egy kedvenc tejfölös sütemény alapreceptem, amibe leggyakrabban meggyet teszünk. Sárgabarackkal még sosem készítettük, mert ha érik a sárgabarack, akkor nálunk a barackos gombóc és kelt tészta alapú, pudingos barackos csiga a sláger.
Mihály Klárától kaptuk a receptet, aki gyakran készíti. „Mikor milyen gyümölcs van, abból készítem. Most barack a soros. De lehet meggy, ribizli, málna, ringló szilva is. Kefír helyett készülhet ugyanannyi mennyiségű joghurttal is, de szerintem kefírrel finomabb.”
Kefires sárgabarackos süti
Hozzávalók
- 2 pohár kefir (140 gramos),
- 2 pohár cukor,
- 3 egész tojás,
- 3 pohár liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 1 pohár étolaj,
- egy kis zsemlemorzsa,
- tetszés szerinti mennyiésű és fajtájú gyümölcs, most sárgabarack.
Elkészítése
- A lisztet átszitálom és hozzákeverem a csomag sütőport.
- A cukrot az egész tojásokkal gépi habverővel jó fényesre verjük. (kb 2 percig alatt).
- Hozzáadjuk az olajat.
- Majd a kefirt, ezzel már csak óvatosan kevergetjük.
- Szép lassan belekeverjük a lisztet is.
- A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és elegyengetjük.
- A gyümölcsöt megforgathatjuk zsemlemorzsába, majd és a tészta tetejére szórjuk.
- Sütőben 17- 18 perc alatt készre sütjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Mihály Klárának!
További hasonló receptek
A bögrével mért sütemények a leggyorsabbak. Még a konyhai mérleget sem elővenni, hogy összeállíthassuk a tésztát. A kefires szilvás süti bögrésen egy kitűnő sütemény. Gyorsan készül. Gyorsan elfogy.
Kefires szilvás süti bögrésen
Habkönnyű süti-mámor receptet osztott meg velünk Sinka Erika, aki nem híve a bögrés, poharas, mérőedény nélküli recepteknek. Sokkal jobban bízik azokban, amelyekben dekagramra, deciliterre adják meg a hozzávalókat. Mostani recepje is pontos mennyiségeket tartalmaz.
Ha gyümölcsszezon, akkor természetesen a sütemények terén is zamatos gyümölcsökből készített finomságok kerülnek előtérbe. Szinte minden gyümölcshöz van egy kedvenc receptünk, amit a minden évben elkészítünk. Az isteni epres, túrós, csokis tortát már megosztottam, most egy fincsi meggyes süti a soros.