Hortobágyi húsos palacsintát étteremben ettem először előételként. Aztán már nem is kívántam a következő fogást, olyan tartalmas és laktató volt. Izgalmas ízvilágú étel, de valamiért a családban sosem készült ilyen. Talán mert túl macerás az elkészítése… Olvasónknak köszönhetően most itt a hortobágyi húsos palacsinta receptje és el is döntöttem, hogy egyszer neki is fogok az elkészítésének.
Hortobágyi húsos palacsinta csirkehúsból receptje
Illésné Nagy Mária receptje viszont most meghozta a kedvem a magyar specialitás elkészítéséhez.
„Magyar specialitás, amit eredetileg borjúhúsból készítettek legelőször 1958 – ban, a brüsszeli világkiállításon. Ha otthon készítjük, akár csirkéből is készülhet ez a remek fogás, előétel. Viszont van annyira laktató, hogy főfogásnak is beillik. Ez nem más, mint a Hortobágyi húsos palacsinta.
Lehet hogy nem minősül egyszerűnek, mert több fázisból áll az elkészítése, de higgyétek el, megéri a ráfordított munkát, utánozhatatlanul finom! 🙂
Amíg elkészül a hústöltelék, kikeverjük és megsütjük a palacsintákat. Minden csak szervezés kérdése.
Csirkehúsból készítettem, – nem maradékból – szándékosan emiatt főztem a hústöltelék alapját, a csirkepörköltet.
Hozzávalók – 8 darabhoz
Hústöltelékhez, pörkölthöz
- 80 dkg csirkemell,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 tv paprika,
- 2 paradicsom,
- só,
- bors,
- őrölt kömény,
- 1 teáskanál őrölt csemege piros paprika,
- 1 teáskanálnyi piros arany,
- 2 evőkanál zsiradék
Sós palacsintához
- 2 tojás,
- kb. 25 dkg liszt,
- só,
- 4 dl tej,
- 1 dl szénsavas víz (szódavíz),
- olaj a sütéshez
Hortobágyi húsos palacsinta elkészítése
- egy serpenyőbe zsiradékot teszünk,
- a vöröshagymát apró kockákra vágjuk,
- a tv paprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk,
- a zsiradékba teszünk mindent,
- sózzuk, borsozzuk fűszerekkel ízesítjük, sütni kezdjük,
- a csirkemellfiléket kisebb kockákra vágjuk,
- a lecsóalaphoz adjuk,
- fehéredésig kevergetve sütjük,
- majd annyi vizet öntünk alá, hogy ellepje a húst,
- lefedjük és kb 40 – 45 percig pároljuk, addig amíg teljesen szétfő benne a zöldség és a hús is kezd szétesni. (Ha közben szükséges, adjunk hozzá még vizet, lényeg, hogy a végén ugyanannyi leve maradjon, mint az elején, amennyit hozzáadtunk),
- amíg készül a pörkölt összekeverjük, simára keverjük a palacsintatésztát,
- kb. 15 percig állni hagyjuk, majd a szokásos módon kisütjük, félretesszük,
- ha készre párolódott a hús, egy szűrőkanállal kiemeljük a levéből, egy tálba kiszedjük,
- a visszamaradt pörköltszaftos levet 3 dl tejföllel összekeverjük,
- felforraljuk,
- ebből a tejfölös szaftból 2 evőkanálnyit teszünk a kiszedett húshoz és alaposan összekeverjük,
- a palacsinták közepére négyzet alakban ráhalmozzuk és elsimítjuk a tölteléket,
- két szemben lévő oldalát ráhajtjuk, majd ellenkező oldaláról kezdve feltekerjük,
- mindegyiket betöltjük, egy tálra egymás mellé helyezzük,
- meglocsoljuk a tejfölös szafttal,
- tejföllel díszítjük, metélő vagy sima petrezselyemzölddel csinosítjuk.
A legfinomab, ha az összeállítás után előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük és 15 percig hagyjuk átforrósodni!
Laktató, tartalmas, nagyon finom, ízletes fogás.
Főfogásként is tökéletes 🙂
Jó étvágyat kívánok! 😋
Tipp: csirkecombból, vagy vegyesen csirkemellből és combból is készülhet.”
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!
További palacsinta receptek
A hortobágyi palacsinta mellett a Gundel palacsinta a legismertebb magyar palacsinta. Nem csoda, hisz a diós töltelékkel, csokiöntettel és tejszínhabbal, készülő finomságnak lehetetlen ellenállni. A gyorsan elkészíthető desszert egyszerű receptjét és érdekes történetét is mutatom a Palacsinta világnapján.
Gyerekként az alma nem tartozott a kedvenc gyümölcseim közé. Csak úgy nyersen nem voltam hajlandó megenni. Az almás palacsinta azonban bármikor jöhetett, csakúgy, mint a sült alma, vagy az almakompót. Az almaszeletek csodás ízt adnak a palacsintának, ráadásul a recept is gyors és egyszerű.
A sütőben sült túrós palacsinta másik közismert neve bécsi palacsinta. Csupán pár tökéletes palacsinta kell, egy kis túró töltelék, és már mehet is sütőbe, majd az éhes szájakba.