Gyors szilvás sütemény receptet hoztam. Bevallom, nem kóstoltam még, de a fotót és a receptet elnézve, nemcsak az elkészítése gyors. Igen kapós is lehet.
Gyors szilvás sütemény receptje
A szilva igazán sokoldalú gyümölcs. Nyersen fogyasztva is kitűnő, de rengeteg finom étel készülhet belőle. Kezdve az egyik legismertebbel, a szilvásgombóccal, ami akár mákkal is készülhet. De nagyon jó sütemény alapanyag is, szilvás lepénytől a kefíres-szilvás bögrésig. Szilvalekvárt pedig sütőben is készíthetünk.
„Nagyon omlós, könnyű sütemény és ahogyan a nevében is írtam, gyorsan elkészíthető.” – szól Veronika ajánlása.
Hozzávalók – 28×40 cm-s tepsihez
Tésztához:
- 3 db egész tojás,
- 20 dkg porcukor,
- 30 dkg liszt,
- 15 g sütőpor,
- 1 kávéskanál vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 dl étolaj,
- 100 ml tej,
- csipet só
Tepsi kenéséhez:
szükség szerint étolaj
Szóráshoz:
szükség szerint zsemlemorzsa
Töltelékhez:
- 60-70 dkg magozott szilva,
- 3 evőkanál porcukor,
- 1 kávéskanál fahéj,
- 1 kávéskanál vaníliáscukor
Gyors szilvás sütemény elkészítése
- a szilvákat kimagozzuk,
- negyedekbe vágjuk,
- a tészta elkészítéséhez a tojásokat a cukrokkal elkeverjük,
- hozzáadjuk az olajat,
- majd a liszttel elkevert sütőport, a citrom héját és a tejet,
- a tepsit megolajozzuk,
- megszórjuk zsemlemorzsával,
- beleöntjük a tésztát,
- a szilvákat elverjük a fahéjjal és porcukorral,
- majd elhelyezzük sorban a süteményen,
- 180 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 40 percig sütjük.
Nagyon köszönjük Kordics-Újvári Veronikának a receptet!
További szilvás receptek
A szilvás-túrós virágok bármennyire is mást sugall a neve egy finom őszi sütemény. A kelt tészta, a túró és a szilva kombója igazán ízletessé teszi. A látvány pedig magáért beszél.
Méltán népszerűek a bögrés sütemények. Egyszerűek, gyorsabbak és finomak. Még a konyhai mérleget sem elővenni, hogy összeállíthassuk a tésztát. A kefires szilvás süti bögrésen az egyik legfinomabb, ráadásul gyorsan készül és gyorsan elfogy.