Fekete szőlő leves nem egy mindennapos gyümölcsleves. A pudingporral dúsított, szép sötét színű leves tetejére tejszínhab kerül, amit egy szem szőlővel is megkoronázhatunk.
Fekete szőlő leves
A gyümölcslevesek többségében darabos gyümölcsöket is találunk. A fekete szőlő leves ezzel ellentétben olyan, mint egy krémleves, hisz a sok mag miatt leszűrésre kerül.
Fekete szőlő és magja is nagyon egészséges. Nyers fogyasztása mellett érdemes felhasználni is, többféle ételt is készíthetünk belőle. A szőlőzselé vagy szőlődzsem magok nélkül készül.
Birsalmasajt otelló szőlővel és szőlős csiga a kedvenc édességeim. A szőlősajt a szőlő egyik legértékesebb részét, a szőlőmagot is tartalmazza, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője.
Hozzávalók
- 45 dkg tisztított feketeszőlő
- 2-3 liter víz
- 3 dl tej
- kb 1 evőkanál citromlé
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliáscukor
- ízlés szerinti kristálycukor
- kevés fahéj
- kevés szegfűszeg
Elkészítése
- A szőlőt megmosom, majd leszedem a szőlőfürtről egy edénybe teszem, felöntöm vízzel és kb 10-15 perc alatt puhára főzöm.
- Egy lyukas szedőkanállal kiszedem a vízből a szemeket és kis adagonként krumplinyomóba teszem és átpréselem.
- A kifacsart szőlőlevet visszaöntöm a fazékba és most hozzáadom a cukrokat és a fűszereket (ezeket mindig teafőzőbe teszem).
- Közben a pudingot elkeverem a tejjel és a szőlőfőzethez adom, pár percig főzöm és leveszem a tűzről.
- Tálalhatjuk tejszínhabbal, amit egy egy szem szőlővel megkoronázhatunk.
- Néhány szem friss szőlővel még izgalmasabbá tehetjük.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronika!