Az eredeti bécsi burgonyasaláta olcsó és mégsem unalmas. Hasonló a nálunk is igen népszerű, hagyományos krumplisalátához, de még is más egy kicsit. Érdemes kipróbálni, ha már unjuk a megszokott ízeket vagy a majonézes krumplisalátát.
Bécsi burgonyasaláta receptje
„A burgonya (Solanum tuberosum), ismertebb nevén a krumpli a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amelyet keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.”A burgonya (Solanum tuberosum), ismertebb nevén a krumpli a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amelyet keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte.
Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.” – olvasható a wikipédiában.
A krumpli szó bajor-osztrák nyelvterületről érkezett a magyar nyelvbe, míg a burgonya szó etimológiai eredete eddig tisztázatlan.
Ételeink tökéletes kiegészítői a saláták. Készülhetnek ecetesen, tejfölösen, olívaolajjal, balzsamecettel, szőlőmagolajjal vagy éppen az őrség aranyával a tökmagolajjal.
Hozzávalók
- 1 kg kifli burgonya,
- 1 db nagy fej lila hagyma,
- 2 dl húsleves alap,
- 3 evőkanál tárkonyecet,
- 3 evőkanál olaj,
- 1 evőkanál mustár,
- snidling,
- petrezselyem,
- só,
- bors,
- cukor.
Bécsi burgonyasaláta elkészítése
- a burgonyát héjában megfőzzük,
- még melegen meghámozzuk,
- majd felkarikázzuk,
- felszeleteljük a lilahagymát,
- rátesszük a krumplira,
- megszórjuk snidlinggel,
- az ecetet az olajjal és a mustárral összekeverjük,
- sóval, borssal fűszerezzük,
- kevés cukorral édesítjük,
- hozzáadjuk a meleg húsleves alapot,
- az elkészült keveréket ráöntjük a krumplira,
- jól összekeverjük,
- majd negyed órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek,
- a tetejére apróra vágott petrezselymet szórunk és melegen tálaljuk.
A krumplisaláta egyszerű, gyors, mégis jól variálható köret, bécsi szelet mellé is kiváló, amivel feldobhatunk egy hétköznapi vacsorát is.
Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!