Az egyszerű zöldségleves gyermekként nem tartozott a kedvenceim közé. Aztán ahogy múltak az évek, egyre jobban megszerettem. Különösen azt kedvelem, ha saját termesztésű zöldségből készíthetem. Hisz így biztos vagyok benne, hogy vegyszerek helyett az éltető napsugarakat falatozom és zamata is egészen más. A zöldségekhez nagyon jól illik a vajpuha grízgaluska, aminek nemcsak a receptjét, de a titkát is elmondom.
Egyszerű zöldségleves hozzávalói
- 2 db csirkehús leves kocka,
- 2 l víz,
- idény zöldségek,
- hagyma,
- paprika,
- paradicsom
- só,
Grízgaluska hozzávalói
- 1 tojás,
- só,
- kb. 1 evőkanálnyi olaj,
- 3-4 evőkanál gríz (búzadara)
Egyszerű zöldségleves elkészítése
- 2 l vízben feloldok 2 db csirkehúsleves kockát,
- a különböző zöldségeket sorrendben – a legtöbb főzést igénylőt előbb, majd a többit – beleteszem és puhára főzöm, gyöngyözve. (Sárgarépa, fehér répa, karalábé, zeller, karfiol, karalábé, pár szál friss zöldbab, lehet még kelbimbó, gomba, brokkoli stb. stb.),
- egy cikk, paradicsommal, paprikával és hagymával ízesítem még, ezeket majd kidobom,
- vajpuha gríznokedlivel szoktam tálalni,
- Mikor kész apróra vágott petrezselymet szórok rá.
Gríznokedli elkészítése
- Egy tojást beleütsz egy kis tálba,
- Só, bors, kb. 1 evőkanálnyi olaj kerül bele,
- majd óvatosan belekeversz annyi grízt (búzadarát), hogy még krémszerű legyen, kb. 3-4 evőkanálnyi,
- legalább 1 órára félreteszed a konyhapulton,
- majd evőkanállal, forró sós vízbe szaggatod,
- csak pici kis csíkokat, mint a kisujjad fele, kell beleszaggatni a vízbe, mert hatalmasra dagad, l
- legalább 20 percig lassan főzni,
- félbevágni egyet próbaképpen, ha a közepe is szép puha, lukacsos, akkor leszűrni, jól lecsepegtetni.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Nagyon köszönöm a receptet Wolf Mártának!
+1 Tipp:
Rein Tünde: A zöldségeket lepirítom egy leheletnyi olajon, attól még finomabb lesz.
Jó étvágyat!
További hasonló leves receptek
A hagyományos legényfogó leves finom és tartalmas, nem csoda, hogy a leendő kérőket is elbűvölte. A nevét állítólag arról kapta, hogy ezt főzték, amikor egy fiatalember háztűznézőbe ment a családhoz. A belekerülő finom zöldségek és a hús izgalmas ízvilága egyszerűen elbűvölhetette a házasulandó férfiakat. Elkápráztatásra és jóllakatásra egyaránt alkalmas volt. A legényfogó leves receptjét érdemes elmenteni és gyakran főzni a családnak. Bármilyen húst használhatunk hozzá és akár tárkonnyal is ízesíthetjük. Lánykéréskor pedig elmaradhatatlan!
Legényfogó leves: finom és tartalmas
A június hónap sztárja egyértelműen a zsenge zöldborsóleves nokedlival és sok finom zöldséggel. Legfinomabb a frissen, a kertből szedett zöldségekkel, de a piacon vásárolt hüvelyes zöldborsóval sem nyúlhatunk mellé. A recept roppant egyszerű, ráadásul friss borsóból készülő borsóleves sokkal finomabb, mintha mileritből készítenénk.
Ahány ház, annyiféle karfiolleves recept. Olvasóknál a karfiolleves rántással, tejfölösen készül, amibe vajgaluska kerül, ennek receptjét mutatom meg most.