A darált hússal töltött zöldségekben nem lehet csalódni. A hús fajtája bármilyen lehet, választhatunk soványabb pulyka- vagy csirkehúst, de a zsírosabb sertéshússal is fenséges. Olvasónk a pulykahússal töltött padlizsán receptjét hozta el nekünk. Fogadd szeretettel!
Töltött padlizsán receptje
A padlizsán vagy tojásgyümölcs a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Nemcsak finom, de egészséges is. A legismertebb a lilás-fekete héjú fajtája, de létezik halványzöld, sárga vagy vöröses héjú is.
Gyorsan romlik, csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt vegyünk. Amelyiknek már opálos a fénye, hibás, foltos vagy ráncos a bőre az már nem friss, azt ne vegyük meg. Ha éretlen padlizsánt veszünk, akkor hagyjuk szobahőmérsékleten beérni. Az éretlen padlizsán nem csak rosszízű, de benne lévő szolanin vegyületnek köszönhetően mérgező is.
A padlizsán igen egészséges. Található benne kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.
Igen sokféleképpen felhasználhatjuk. Egyszerűen grillezve vagy rántva is nagyon finom. A cukkinis recepteket is bátran készíthetjük cukkini helyett padlizsánnal. A cukkinimuszaka receptet átalakítva, a cukkinit padlizsánra cserélve készíthetünk a padlizsánmuszakát.
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg darált pulykahús,
- 15 dkg sajt,
- 2 nagyobb padlizsán,
- 1 fej vöröshagyma,
- fél dl olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 paradicsom,
- 1 teáskanál pirospaprika,
- só,
- bors,
- petrezselyem.
Töltött padlizsán elkészítése
- alaposan megmossuk a padlizsánokat,
- félbevágjuk őket,
- kanállal kikaparjuk a belsejüket, de ne legyen túl vékony a zöldség,
- a belsejüket kis kockákra daraboljuk, félretesszük,
- a vöröshagymát forró olívaolajban megpirítjuk,
- hozzáadjuk a darált húst,
- fehéredésig sütjük,
- hozzáadjuk a padlizsándarabokat, összepirítjuk,
- sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük,
- majd rászórjuk a pirospaprikát is,
- addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul,
- a keveréket beletöltjük a felezett padlizsánokba,
- mindegyik tetejére paradicsom darabokat karikázunk,
- megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel,
- majd rátesszük a reszelt sajtot,
- 180 fokos sütőben, fedő nélkül körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a sajt ráolvadt a tetejére és szépen megszínesedett.
Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!