Site icon Balkonada

Céklasaláta télire: egyszerű és egészséges savanyúság

A cékla az egyik legértékesebb zöldségünk. Különleges színe és érdekes íze alkalmassá teszi arra, hogy a szürke téli napok étkezéseit feldobjuk vele. Többféle módon elkészíthetjük, leggyakrabban céklasaláta vagy tormával ízesített savanyúság formájában kerül az asztalra. A tormával készített ecetes cékla egy egyszerű repect alapján, gyorsan téli savanyúsággá is válhat és a kamrában az üvegben várhatja, hogy elővegyük. Visky Kati olvasónk elárulta, hogy rakja el télre a cékla savanyúságot, hogy teszi el, tartósítja a céklát, azaz, hogy készül a cékla télire dunsztolással, hagyományosan.

Cékla élettani hatása, vitamintartalma és felhasználása

A cékla vitamin- és ásványianyag-tartalma igen magas. Főként káliumban gazdag, melynek köszönhetően vizelethajtó hatású, de A-, B- és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, melynek köszönhetően fontos antioxidáns-forrás. B9-vitamin-tartalma miatt jelentős a vérképző szerepe. Segít szervezetünk sav-bázis egyensúlyának helyreállításában, és a máj működését is támogatja. Gátolja a rákos sejtek szaporodását is, és a daganatos betegségek kezelésében, megelőzésében is fontos a szerepe. Alacsony kalória- és szénhidráttartalma miatt diétázóknak is ajánlott.

A cékla nagyon sokoldalúan felhasználható. Egyéb zöldségekkel, gyümölcsökkel együtt egészséges ivólé válhat belőle. A lengyelek és az oroszok céklaleves formában fogyasztják, de kitűnő az almás céklasaláta is.

Hagyományos cékla télire – cékla eltevése télire nagymama recept

Ecetes cékla télire üvegben hozzávalói

Cékla télire elkészítése

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Tipp: Ugyanígy készíthetjük a céklasalátát azonnali fogyasztásra is. Természtesen ilyenkor nem üvegbe tesszük és nem kell nedves gőzben forralni sem. A lével való leöntés után, kihűtjük és már fogyaszthatjuk is.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Visky Katinak!

Jó étvágyat!

További céklás receptek

Az almás céklasaláta recept megosztásakor megkérdeztem az olvasókat, hogy mi mindent szoktak céklából készíteni. Jöttek is sorban az ötletek, a céklaleves volt a legszimpatikusabb számomra, így azt rögtön közzé is teszem.

Rostos céklás almalé igazi vitamimbomba, amelyet még a legfinnyásabb gyerekek is örömmel fogyasztanak. Az alma és a cékla vitaminjait és ízhatásait összekombinálva egy különlegesen finom, egészséges és vitaminokkal teli üdítőital jön létre.

Az ősz kedvelt zöldsége a cékla, ami különleges színével és ízével sokféleképpen elkészíthető. Olvasónk kedvence az almás céklasaláta, aminek receptjét meg is osztja velünk.

Exit mobile version