Mint minden évben, az idén is elcsábultam. A csábítás tárgya nem más, mint a vanília pudingos szőlős csiga. Tudom, hogy sokkal egészségesebb a zamatos, az éltető nap sugaraitól érlelt gyümölcsöket nyersen fogyasztani és a krémes puding és a kelt tészta sem tartozik az egészséges és kalória szegény ételek közé, de mégis…
Vanília pudingos szőlős csiga receptje
Elvégre a szőlőnek is most van szezonja és hát a hűvösebb estéken is jól esik egy kis édes kényeztetés. A fogyókúra meg megvár…
A szőlős csiga pont olyan finom, mint a sárgabarackos csiga. Olyannyira, hogy az eredeti recept a sárgabarackról szólt, de hát rövid a barack szezon, a recept meg nagyon jó, így pár éve már szőlővel is az asztalra kerül.
Hozzávalók
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg rétesliszt,
- 7 dkg cukor,
- 15 dkg vaj vagy margarin,
- 4 dkg élesztő,
- kb. 1/4 liter tej,
- 1 tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- csipet só,
- 10 dkg mazsola.
Töltelék hozzávalói:
- szőlő szemek,
- 1 csomag vaníliaízű pudingpor,
- 1/2 liter tej,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 4 dkg porcukor,
- 1 tojássárgája, ez akár el is hagyható,
- csipet só
- tepsi kikenéséhez zsír vagy olaj
Vanília pudingos szőlős csiga elkészítése
- A tésztához lisztet összegyúrjuk a tojással, a kevés tejben felfuttatott élesztővel, csipet sóval,
- és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk,
- végül beledolgozzuk az olvasztott, de alig langyos vaj felét,
- és belereszeljük a citrom héjat,
- langyos helyen addig pihentetjük, amíg a duplájára nem kelt,
- közben az előírásnak megfelelően elkészítjük a pudingot, aminek az ízét még egy tasak vaníliás cukorral és egy csipet sóval erősítjük,
- a kihűlt a puding, közé keverjük a tojássárgáját is, a tojássárgáját írja ugyan az eredeti recept, de ezt mi ki szoktuk hagyni, anélkül is tökéletes,
- megöntözzük maradék olvasztott vajjal, (kevés vajat még félreteszünk a kenésre),
- meghintjük a jól megmosott mazsolával,
- úgy göngyöljük össze, akár a beiglit, majd 16 egyforma darabra vágjuk,
- az így kapott csigákat kizsírozott tepsibe egymás mellé fektetjük,
- közepükre mélyedéseket nyomunk, félig megsütjük,
- amíg sül, a szőlőt megmossuk és leszemezzük,
- a félig kész csigák mélyedésébe teszünk egy halom pudingot, erre tesszük a szőlő szemeket,
- visszatoljuk a forró sütőbe és teljesen megsütjük,
- a sütés vége felé még megkenjük a félretett olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp:
Bár én nem tettem semmit a tetejére, de ha pikánsabb ízekre vágysz, a szőlőszemeket megszórhatod cukros fahéjjal is.
Jó étvágyat!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@viragutazo.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
További szőlős receptek
A szőlősajt nem egyszerűen csak egy kis édes nassolnivaló, sokkal több annál. A szőlő egyik legértékesebb részét, a szőlőmagot is tartalmazza, amelyben a legnagyobb arányban koncentrálódik a növény valamennyi jótékony összetevője.
A szőlődzsem egészséges és finom reggeli hozzávaló, a legegyszerűbb kenyeret is fenségessé varázsolja. Különösen a zamatos, szinte fekete otelló szőlőből készítve finom. Ha már unod a borkészítést és befőttel is tele a kamra, a szőlődzsem készítését nem fogod megbánni. Az egyszerűen készíthető finomságból kimaradó magok és szőlőhéj szintén felhasználható, finom szőlősajt lehet belőle, ami az egészség megőrzését szolgálja.
Fekete szőlő leves nem egy mindennapos gyümölcsleves. A pudingporral dúsított, szép sötét színű leves tetejére tejszínhab kerül, amit egy szem szőlővel is megkoronázhatunk.