A tojáslikőr házilag is elkészíthető alkoholos finomság. Azontúl, hogy magunk kényzetetésére készítjük, szép üvegbe töltve szuper ajándék is lehet belőle. Húsvétra vagy karácsonyra is nyugodtan ajándékozhatjuk. A házi tojáslikőrt ízesítőként is használhatjuk desszertekhez, süteményekben vagy más italokban. Kávéba öntve készül például az „eggnog latte „, de teában is nagyon finom. Lehűtve a legfinomabb, de felmelegítve szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve puncsként is kitűnő.
Tojáslikőr receptje
A tojáslikőrt húsvéti italnak is tekinthetjük, hisz a tojás a húsvét egyik jelképe. Kanadában, az Egyesült Államokban és néhány európai országban hagyományosan a karácsonyi szezonban fogyasztják a tojáslikőrt, október végétől az ünnepi szezon végéig.
A tojáslikőr házilag is készíthető tejből, tojásból, cukorból és aromákból. Legjobban hűtve érzényesül az íze, többnyire így fogyasztjuk. Egyes országokban azonban főleg a hideg napokon felmelegítik, puncsként, a forralt borhoz hasonlóan fogyasztják. Tálaláskor fahéjjal vagy szerecsendióval ítesítik.
A tojáslikőrt ízesítőként is használhatjuk desszertekhez, süteményekben vagy más italokban. Kávéba öntve készül például az „eggnog latte „, de teában is nagyon finom.
Nem kell attól félni, hogy a nyers tojás miatt hamar megromlik, ugyanis az alkohol tartósítja.
Hozzávalók
- 5 db tojás sárgája,
- 40 dkg cukor,
- 5 dl tej,
- 2,5 dl tejszín,
- 1 vaníliarúd,
- 2,5 dl rum vagy 3,5 dl vodka.
Házi tojáslikőr elkészítése
- a tejet a tejszínnel felforraljuk, a tejszíntől lesz igazán krémes állagú,
- kikaparjuk a vaníliarúd belsejét,
- a tejhez keverjük,
- ha felforrt a tej és a tejszín, tegyük félre,
- a tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot,
- egy habverő segítségével felhabosítjuk,
- ha kihűlt a tej, a tojássárgájához öntjük,
- alaposan összekeverjük,
- hozzáöntjük a rumot vagy a vodkát is.
Fogyasztás előtt hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek összeérjenek. Legjobb hűtőszekrénybe tenni és ott is tárolni, mert így jön ki igazán a kellemesen hűsítő íze.
A megmaradt tojásfehérjékből pedig készülhet például egy szuper habcsók halom.
További házilag készíthető likőr receptek
A meggylikőr házilag egyszerűen, könnyen elkészíthető kényeztető alkoholos finomság. A női itóka a nap érlelte meggy összes zamatával kényeztet a hideg téli estéken. Pócza Csabáné Irénke árulta el, Ő hogy készíti. Vigyázz, mert rövid lesz a leírás és hosszú az élvezet!
Limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk a receptjét.
A tutti-frutti likőr amolyan téli itóka a nyár ízeit rejtve. A legjobb benne, hogy ahogy érnek a gyümölcsök, minden belekerülhet szépen sorban. Decemberre összeérnek az ízek, így akár karácsonyi ajándéknak is adhatjuk.
Az édes, alkoholos likőrök között előkelő helyet foglalnak el a krémlikőrök. Közös jellemzőjük, hogy állaguk jóval sűrűbb, krémesebb, mint a hagyományos likőröké, és igen kedveltek a hölgyek körében. Szinte mindegyik krémlikőr házilag, otthon is elkészíthető. Most a négy legnépszerűbb, a Baileys, a csokilikőr, a nutella likőr és tojáslikőr receptjét hoztam el. Ezek elkészítése egyszerű és a finom itókákat szép üvegbe helyezve akár ajándékként is adhatjuk.