A tészta világa gazdag és változatos, számos fajta létezik, melyek mindegyike egyedi ízzel és textúrával rendelkezik. Bármelyiket válasszuk is, a tésztára bármikor számíthatunk. Pillanatok alatt elkészíthetünk egy tésztás ételt és még elrontani sem lehet. Ha van otthon száraztésztánk, akkor viszonylag egyszerűen és gyorsan összedobhatunk valami finom és laktató ételt. Ismerjük meg a legkedveltebb tészta fajták jellemzőit!
Tésztaszótár: tészta fajták
A tésztafajták széles választéka lehetőséget ad kreativitásra és ízletes ételek elkészítésére. Fontos megjegyezni, hogy minden tésztafajta más szószokkal és hozzávalókkal párosítva új ízélményt nyújt. Kísérletezz bátran, és fedezd fel a kedvenced!
Bucatini: hosszú metélt
Cannelloni: vastag csőtészta
Cérnametélt: vékony, hosszú tészta, a húsleves legkedveltebb betétje
Conchiglia: jelentése és magyar neve: kagyló
Csigatészta: apró tészta, falusi tyúkhúslevesbe népszerű
Hosszú metélt: a cérnametéltnél szélesebb tészta, pl. darás és rakott tésztákhoz,
Farfalle: jelentése pillangó, gyakran masni tészta néven találjuk meg az üzletekben. Színes változatokban is elérhetők, amelyek esztétikailag is vonzóak. Jó választás hideg salátákhoz és sűrűbb, sűrűbb szószokhoz.
Fussili: orsó tészta, spirál tészta. Kiváló a vastagabb szószokhoz és salátákhoz. Alakja segít a szósz jobb megragadásában.
Linguine: hosszú, vékony, lapos szalagok. Jó választás könnyebb olajos és tenger gyümölcsei alapú szószokhoz. Al dente főzve legjobb, hogy megőrizze a textúrát.
Makaróni: hosszú csőtészta, a közepén lyukkal
Maccheroni: (olasz makaróni) rövid, kb. 4 centis csőtészta
Penne: széles, rövid, bordás csőtészta, jelentése tollhegy. Kitűnő választás sűrűbb szószokhoz, például ragukhoz és krémes ételekhez. A ferde vágás segít a szósz jobb megragadásában.
Pipe rigate: jelentése bordás pipa, rövid, pipa alakú tészta
Ravioli: némileg kilóg a sorból, mert ennek van tölteléke is, négyzet alakú, töltött tészta.
Töltött változatban gyakran főzik és tálalják saját szószokkal. A töltés változatos lehet, például sajttól és fűszerektől húsig és zöldségekig terjedhet.
Spagetti: hosszú csőtészta, a cérna metélttől vastagabb, a makaróninál vékonyabb, nincs lyuk a közepén, ideális paradicsom alapú szószokhoz és olaj alapú ételekhez. Al dente (belsejét kicsit roppanósra hagyva) főzve a legjobb, hogy megőrizze rugalmasságát.
Szarvacska: rövid, hajlított csőtészta
Széles metélt: a hosszú metéltnél rövidebb és szélesebb tészta
Tagliatelle: szélesebb, lapos szalagok. Ideális krémesebb szószokhoz és bolognai ragukhoz.Friss változatban a legfinomabb, de száraz formában is elérhető.
Tökéletes tészta főzése
- nagy fazékban, bőséges vízben főzzük: 10 dkg tésztához egy liter vizet számolva,
- forraljuk fel a vizet,
- tegyünk bele sót,
- öntsünk bele egy kevés olajat,
- tegyük a vízbe a tésztát és azonnal keverjük meg, hogy főzés közben ne ragadjon össze,
- főzzük a szükséges állagig, (vigyázzunk, hogy ne főzzük túl!),
- alaposan szűrjük le,
- a lisztes tésztát öblítsük le, a durumbúzából készült tésztákat nem kell leöblíteni,
- tegyük tálba és keverjük át egy kevés olajjal,