Site icon Balkonada

Kipróbált sütőtöklekvár recept

Bár a lekvárfőzés ideje jórészt a nyár, ősszel is igazán ínyenc lekvárokat készíthetünk. A vitamindús sütőtököt sütni sem kell hozzá, a hozzáadott alma és fűszerek igazán ízletessé varázsolják az egyszerű zöldséget.  Olvasónk kipróbált sütőtöklekvár receptje megvalósításért kiált.

Turánné Szolnoki Valéria ajánlása: Sütőtöklekvárt főztem próbaként. Nagyon finom lett.

Sütőtöklekvár receptje

A sütőtök igen értékes tápanyag. Sokan csak megsütve fogyasztják, pedig ettől sokkal többféleképpen feldolgozható. 

A sárgarépához hasonlóan a sütőtök is rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja mindkét zöldség narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga. Ugyanakkor antioxidáns is, az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.

Gazdag C-vitamin tartalma miatt támogatja az immunrendszert, így fogyasztásával könnyebben elkerülhetjük az ősszel gyakori náthás, meghűléses megbetegedéseket.

A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.

A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges. 

Ne feledkezzünk meg a tökmagról sem. A tökmagolaj gazdag telítetlenzsírsavakban, ami megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felvételét. 100 g tökmag 500 kalóriát és több mint 45 g zsírt tartalmaz. 20 g tökmag olajtartalma egy evőkanálnyi olajnak felel meg.

Sütőtöklekvár sok féleképpen készíthető, például mézzel és birsalmával vagy őszibarackkal.

Hozzávalók

Sütőtöklekvár elkészítése

Nekem nagyon ízlik.😃

Nagyon köszönjük Turánné Szolnoki Valériának a kitűnő receptet!

Jó étvágyat!

További sütőtökös receptek

Exit mobile version