Bár a lekvárfőzés ideje jórészt a nyár, ősszel is igazán ínyenc lekvárokat készíthetünk. A vitamindús sütőtököt sütni sem kell hozzá, a hozzáadott alma és fűszerek igazán ízletessé varázsolják az egyszerű zöldséget. Olvasónk kipróbált sütőtöklekvár receptje megvalósításért kiált.
Turánné Szolnoki Valéria ajánlása: Sütőtöklekvárt főztem próbaként. Nagyon finom lett.
Sütőtöklekvár receptje
A sütőtök igen értékes tápanyag. Sokan csak megsütve fogyasztják, pedig ettől sokkal többféleképpen feldolgozható.
A sárgarépához hasonlóan a sütőtök is rengeteg béta-karotint tartalmaz, ez az anyag adja mindkét zöldség narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga. Ugyanakkor antioxidáns is, az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.
Gazdag C-vitamin tartalma miatt támogatja az immunrendszert, így fogyasztásával könnyebben elkerülhetjük az ősszel gyakori náthás, meghűléses megbetegedéseket.
A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést. A kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.
Ne feledkezzünk meg a tökmagról sem. A tökmagolaj gazdag telítetlenzsírsavakban, ami megkönnyíti a szervezet számára a tápanyagok felvételét. 100 g tökmag 500 kalóriát és több mint 45 g zsírt tartalmaz. 20 g tökmag olajtartalma egy evőkanálnyi olajnak felel meg.
Sütőtöklekvár sok féleképpen készíthető, például mézzel és birsalmával vagy őszibarackkal.
Hozzávalók
- 2 db közepes méretű kanadai sütőtök,
- 6 db alma,
- 3 dl víz,
- 2 citrom leve,
- 1-2 csésze cukor,
- 1 dzsemfix,
- 1 teáskanál őrölt fahéj,
- 1 csipet natrium-benzoát.
Sütőtöklekvár elkészítése
- megtisztítottam a sütőtöket,
- felszeleteltem,
- lábasba raktam,
- az almákat megmostam,
- héjastól beleszeleteltem a lábasba,
- felöntöttem a vízzel,
- rá nyomtam a citromok levét,
- össze turmixoltam,
- egy jó fél órát főztem,
- tettem hozzá egy csésze cukrot, amibe elkevertem egy dzsem fixet,
- megint átmixeltem,
- tettem bele 1 teás kanál őrölt fahéjat,
- ízlés szerint tehetünk még hozzá egy kis cukrot,
- beletettem egy csipet nátrium-benzoátot,
- jól össze forraltam,
- üvegekbe töltöttem.
Nekem nagyon ízlik.😃
Nagyon köszönjük Turánné Szolnoki Valériának a kitűnő receptet!
Jó étvágyat!