Rántott cukkini variációkat hoztam, mert ahány ház, annyiféleképpen készül még egy olyan egyszerű étel is, mint a rántott cukkini. A bepanírozott cukkinit a mélyhűtőbe is elrakhatjuk és télen a hűtőből kivéve azonnal süthetjük. A különböző finomságokkal – például parizer és sajt – töltött cukkini receptje mellett elárulom azt is, hogy érdemes a fagyasztáshoz előkészíteni az egyszerűen termeszthető és olcsó zöldséget.
Rántott cukkini variációk receptje
Azt hiszem a legegyszerűbb variációra nem kell sok időt fecsérelnem. Az előzetesen megtisztított, feldarabolt és besózott cukkini darabokat lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajban kisütjük.
Palacsinta tésztás cukkini
A cukkinit megmossuk, vékonyra felszeleteljük, sózzuk. Kb. fél óráig hagyjuk lesózva, hogy kiengedje a levét. Leöntjük a vizet. Hagyományos panír helyett palacsinta tésztát készítünk, ebbe mártjuk a cukkini darabokat és forró olajban megsütjük.
Parizerrel töltött cukkini
A húsimádók nagy kedvence a parizerrel megbolondított cukkini. A cukkinit megmossuk, vékonyra felszeleteljük, sózzuk. Kb. fél óráig hagyjuk lesózva, hogy kiengedje a levét. Leöntjük a vizet. Két szelet közé egy szelet parizert teszünk és így panírozzuk be. Bő olajban vagy zsírban pirosra sütjük.
Rántott cukkini sajttal
Pont úgy készül, mint a parizeres változat, csak két cukkini szelet közé nem parizer, hanem sajt kerül.
Töltött cukkini gazdagon
A rántott zöldségek sem lesznek unalmasak, ha időnként egy kicsit megbolondítjuk valamivel a panírt. Rántott cukkini gazdagon nevet adtam a Sinka Erika által megosztott ételnek, mert a belekerülő füstölt sajt és magvak megdrágítják egy kicsit a finom zöldség ételt. Viszont ízletesebbé, tartalmasabbá és laktatóbbá teszik és a kis plusz költség igazán megéri.
Cukkini lepény (röszti, tócsni)
Ez ugyan nem rántott változat, de olajban sül. Hasonló a krumplis rösztihez. A cukkinit megmossuk, lereszeljük, besózzuk. Fél óra állás után kinyomkodjuk a levét. Jó sok fokhagymával vagy vöröshagymával, apróra vágott petrezselyemmel, szerecsen dióval, sóval, borssal ízesítjük. Majd belekeverünk 3 egész tojást és 3 kanál lisztet. Forró olajban kisütjük. Önmagában is finom, de adhatunk hozzá tejfölt vagy joghurtot is.
Cukkini virágok roston
A cukkini virágoknak édeskés ízük van, akár töltve is készíthetjük, de a legegyszerűbb mód a roston sütés.
Cukkini virágok sajttal töltve
A cukkini és a tök egyaránt nagyon egyszerűen termeszthető zöldségféle és konyhai felhasználásuk is sokoldalú. Nemcsak a termésüket hasznosíthatjuk, virágukból is ízletes finomság készíthető. Így készül a cukkinivirág sajttal töltve!
Rántott cukkini a mélyhűtőbe
A rántott cukkinit le is fagyaszthatjuk. Ugyanúgy készítsük el, mintha azonnal sütnénk. Egy tálcára tegyünk sütőpapírt, majd erre egymás mellé helyezzük el a bepanírozott cukkini szeleteket. Ha nem férnek el, tegyünk még egy réteg sütőpapír és ismét rakjuk meg cukkinivel. Tegyük a mélyhűtőbe.
Amikor már keményre fagytak a cukkinik, vegyük le őket a papírról és tegyük bele egy zacskóba. A papírról könnyen lejönnek a panírozott cukkinik. A zacskót ismét tegyük vissza a mélyhűtőbe.
Télen, amikor kivesszük a fagyasztóból, olvasztás nélkül azonnal süthető forró zsírban vagy olajban.
Jó étvágyat!