A rakott karfiol a többi zöldséges rakott ételhez hasonlóan igen kedvelt és laktató. Ha az egyik receptjét ismerjük, akkor nyert ügyünk van, mert mindegyik egy kaptafára készül.
Rakott karfiol
Hozzávalók
- egy közepes nagyságú karfiol,
- 30 dkg darált hús, (lehet disznó, pulyka vagy csirkemell is),
- fél bögre rizs,
- zsír vagy olaj,
- só,
- bors,
- 1 fej vörös hagyma,
- só,
- bors,
- 1 evőkanál őrölt piros paprika
- 3-4 dl tejföl
- reszelt sajt.
Elkészítése
- a karfiolt megtisztítjuk és rózsáira szedjük,
- gyengén sós vízben roppanósra főzzük,
- egy nagy serpenyőbe kevés olajon megdinszteljük a fej apróra vágott vöröshagymát,
- hozzáadjuk a darált húst, ezt is zsírjára dinszteljük,
- sózzuk, borsozzuk,
- ízlés szerint hozzáadjuk a paprikát is,
- közben a rizst is megpároljuk,
- ha a hús is és a rizs is megfőtt, egy nagyobb jénaiba, vagy magasabb falú tepsibe lerakunk egy sor karfiolt,
- elegyengetjük rajta a rizst,
- megszórjuk őrölt borssal,
- rátesszük a húst,
- arra a többi karfiolt.
- meglocsoljuk jó bőven tejföllel, és mehet a sütőbe,
- mivel semmi sem nyers, addig sütjük, amíg a tejföl kezd összeállni, addigra az ízek is összeérnek,
- végül megszórjuk kevés reszelt sajttal, és visszatoljuk a sütőbe pár percre, hogy a sajt szép rózsaszínre süljön,
- tálaláskor még adhatunk hozzá tejfölt.
Jó étvágyat hozzá!
Ha kicsit más ízekre vágysz karfiolból, akkor ajánlom figyelmedbe a zöldfűszeres, sonkás-sajtos rakott karfiolt és a csőben sült egész karfiolt.
Nagyon köszönöm a receptet Farkas Ancsának!