Site icon Balkonada

Pulykamáj lecsósan

Pulykamáj lecsósan receptjét kaptuk Sinka Erikától. Csak úgy lazán, egy kis plusszal, ahogy már megszoktuk tőle.

Máj fogyasztása, tápanyagtartalma

A máj az egyik leggyakrabban fogyasztott belsőség. Legyen szó sertés-, csirke- vagy pulykamájról, sokoladalúan elkészíthető. A liba- és kacsamájat leginkább sütve fogyasztjuk, igazi ínyencségnek számít. A hízott libamáj franciásan ráadásul egyszerűen elékszíthető. Készíthetünk belőle pástétomot, májkrémet, hurkát is.

Fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Szakértők egyik csoportja szerint egyáltalán nem szabad májat ennünk. Ők úgy vélik, mivel a szervezet méregtelenítő szerve, teli van káros anyagokkal, toxinokkal. Ezért ha májat eszünk, azzal tulajdonképpen a saját szervezetünket mérgezzük meg.

Másik vélekedés szerint a máj az egyik legtökéletesebb élelmiszer. Nemcsak a méreganyagokat raktározza el, ezért tápláló,  és tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Különösen gazdag A-, és D-vitaminban, illetve vasban, rézben, cinkben, mangánban, szelénben.

Pulykamáj lecsósan készítése

„Hétvégén magamnak főztem….
Pulykamáj…lecsósan…és egy kis +, mert én így szeretem!
Semmi trükk, csak az alapok, ezt mindenki tovább variálhatja.
szalonná (kat) pirítok (csemege-, erdélyi-, bacon)
hagymák (kinek mi van ittho, nálam: vörös.- lila-, medve-, póréhagyma)
rá a pulykamáj
fűszerek (fehér-, éls fekete bors, majoranna, bazsalikom, esetleg csípős pirospaprika, fokhagyma….)
házi lecsó
és a + : kevéske vörösbor!!!!!
összerottyantani.
Persze lehet fött krumplival is tálalni, de én céklával, vagy savanyú uborkával fogyasztom….esetleg ha már van: kovászos ubival is fennséges!”

Nagyon köszönjük a receptet Sinka Erikának!

Exit mobile version