Nem tudom ki hogy van vele, de a hagyományos linzer nem tartozik a kedvenceim közé. Nekem kell még valami a tésztába, ami egy kicsit megfűszerezi, karakteresebb ízűvé teszi. Eddigi nagy kedvencem a diós linzer volt, most hogy kipróbáltam, a kókuszos linzer is felkapaszkodott mellé. A hosszan elálló és finom aprósütemény a hétköznapokat is ünneppé varázsolja. Ezt vittem a 13. Balkonada találkozóra is, a sütemények egy részébe pedig japánbirsből készült lekvár került.
Kókuszos linzer receptje
A linzer az egyik legegyszerűbb sütemény, nem mellesleg nagyon sok változatban készíthetjük
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 1 tojás,
- 10 dkg kókuszreszelék,
- fél csomag sütőpor.
Kókuszos linzer elkészítése
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a kókuszreszeléket.
- A keverékhez hozzadjuk a vajat, két tenyerünk között gyors mozdulatokkal elmorzsolgatjuk, hogy nagyjából homogén keveréket kapjunk.
- Hozzáadjuk a tojást is és az egészet összegyúrjuk.
- Gombócot formázunk belőle, folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük fél órára.
- A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. Felét sima korongra, míg a másik felét lyukas közepűre szúrjuk ki.
- Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a kiszaggatott sütiket és 170 fokos sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük.
- Bármilyen finom, lehetőleg házi lekvárral összeragasztjuk a párokat. Nekem leginkább savanyú lekvárokkal, mint meggy, ribizli vagy málna ízlik, de természetesen néhányat a családi nagy kedvenc sárgabarack lekvárral kentünk meg.
- Aki gondolja még porcukorral is megszórhatja, bár szerintem felesleges.
Bár azonnal fogyasztható, de érdemes várni vele, mert másnapra fantasztikus állagúra puhul.