A házi vegeta vagy delikát nagyon jó alternatíva a boltban vásárolható vegyes ételízesítő helyett. A nagyüzemben előállított készítmények tele vannak mindenféle mesterséges ízfokozókkal és adalékanyagokkal. Miért is választanánk azt, amikor a házi vegeta vagy delikát tartósítószer nélkül otthon is egyszerűen elkészíthető. Már mutatom is a szuper receptet, amivel elkészíthető a finom és vegyszermentes ételízesítő keverék.
Az eredeti vegeta és a delikát
Nem túl szerencsés a házi ételízesítő keveréket vegetának hívni, hisz a Vegeta egy védjegyzett ételízesítő keverék. A vegetát, aminek fő összetevői só, zöldségek, fűszerek, és ízfokozók, egy horvát kémikus találta fel 1959-ben. Zlata Bartl fűszeres csodaszere 1967-re eljutott Magyarországra is és világszerte ismertté vált. A Podravka nevű horvát cég, és annak magyar, ausztriai, valamint lengyel leányvállalatai gyártják.
Az eredeti vegeta fő összetevői: étkezési só, sárgarépa, paszternák, burgonya, vöröshagyma, zeller, petrezselyemzöld, cukor, fűszerek, kukoricakeményítő, nátrium-glutamát, dinátrium-inozinát, , riboflavin. Tőlem ne kérdezzétek, mi ez a három összetevő, fogalmam sincs, de számomra nem túl jól hangzanak. Bár napjainkra már van olyan változata is, amelyhez nem adnak nátrium-glutamátot.
A Delikát az első magyar ételízesítő, a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalatban fejlesztette ki 1970-ben.
Házi vegeta (ételízesítő keverék) tartósítószer nélkül receptje
Tudom, a vegeta és delikát név is jobban hangzik és rövidebb is, de azért én inkább házi ételízesítő keveréknek hívom.
Rendek-Forró Lídia a napokban készített egy jó nagy adagot. Jó házi asszonyhoz méltóan nem ragaszkodott az eredeti recepthez, a család ízlésére formálta.
„Mi kicsit több petrezselymet tettünk hozzá, és imádjuk a lestyánt, így abból is egy nagy csokorral.🙂 Szuper gyorsan kész és finom. Ezt a fajtát nem kell szárítani. A só lesz, ami tartósítja. Darálva, nyersen kerül üvegekbe.🙂”
Hozzávalók
- 1, 3 kg sárgarépa,
- 70 dkg fehérrépa,
- 70 dkg karalábé,
- 40 dkg zeller,
- 4 db nagyobb paradicsom,
- 5 db paprika (kápia, kaliforniai, tölteni való, stb. – vegyesen a legjobb),
- 3 nagy fej vöröshagyma,
- 7 – 8 gerezd fokhagyma,
- 30 dkg kelbimbó,
- 30 dkg karfiol,
- 30 dkg kelkáposzta,
- 2 csokor petrezselyem zöld,
- 2 csokor zeller zöld,
- konyhasó (minden egy kiló őrleményhez 20 dkg)
A hozzávalókat ne vegyük szentírásnak, legyen ez amolyan vakvezető. Nyugodtan tegyünk hozzá más zöldségféléket, változtassunk az egyes mennyiségeken vagy hagyjunk el az általunk nem kedvelt összetevőket.
Házi vegeta elkészítése
A zöldségeket alaposan tisztítsuk meg, vágjuk apró darabokra. A paradicsomokat mártsuk forró vízbe, majd hámozzuk meg.
A zöldségeket turmixgépben turmixoljuk le vagy húsdarálóval daráljuk le. Mérjük meg a zöldségeket és egy kilora 20 dkg sót számolva sózzuk be. Alaposan keverjük össze és már rakhatjuk is az üvegekbe. Hűtésnél akár egy évig is eláll a kamra pulton.
Van, aki még ettől is egyszerűbben készíti:
Birtha Olga Magdolna: „Jót fogtok nevetni, én szórakozok holmi receptekkel. Összedarálok mindent és sózom, de módjával és mehet az üvegbe.”
Nagyon köszönjük a receptet Rendek-Forró Lídiának!
További hasonló receptek
Az élelmiszer üzletekben kapható agyon sózott és kemikáliákkal tartósított ételízesítők helyett jó alternatíva lehet a saját magunk által készített egészségesebb változat. A hónapokig elálló ételízesítő házilag is egyszerűen elkészíthető. Különösen jó megoldás, ha zöldségeket saját magunk termeltük meg a kertben vegyszermentesen. A saját készítésű ételízesítő olcsóbb és egészségesebb is.
Hónapokig elálló ételízesítő készítése házilag
A nyár friss ízeit érdemes üvegekbe zárva tartósítani, hogy aztán a hidegebb napokon legyen mihez nyúlni, ha valami különlegesen finomat szeretnénk főzni a családnak. A télre elrakott mexikói zöldség nagyon jól használható és nagyon finom grillezett húsokhoz, sültekhez. Különleges ízt ad a zöldséges rizsnek, de akár kenyérre kenve magában is fogyaszthatjuk.