A kertben termelt zöldségekből és gyümölcsökből érdemes a kevés friss gyümölcsöt kínáló és vitaminszegény téli hónapokra is bespájzolni. A mélyhűtés energiaigényes tartósítás, ezzel szemben a befőzésnél a tároláshoz nem kell energiát használnunk. Egy jó recepttel a gyümölcsökből nagyon finom lekvárok, befőttek és az ivólevek készíthetők, amelyek ráadásul hónapokig el is állnak. Olvasónk a házi őszibaracklé készítésének rejtelmeibe avat be bennünket.
Házi őszibaracklé receptje
Hangya Erika: „Próbáltam őszibaracklevet készíteni. Nekem ízlik. Ajándéknak szánom, így szépen fel is díszítettem.”
Hozzávalói
- érett őszi barack,
- citromsav,
- víz,
- cukor
Házi őszibaracklé elkészítése
- a barackokat megtisztítottam,
- összevágtam, kb. 1kg lett,
- lábosba tettem,
- és annyi vizet öntöttem rá,hogy ellepje.
- egy kávéskanál citromsav került bele,
- majd puhára főztem.
- botmixerrel összeturmixoltam,
- hígítottam kb. 3 liter vízzel,
- egy kávéskanál citromsavat és fél kg cukrot adtam hozzá,
- majd újból felforraltam és kb. 10percig főztem,
- majd forrón üvegekbe öntöttem és kupakoztam.
Évekig eláll tartósítószermentesen. És persze finom lett. Tetszőlegesen lehet főzés előtt cukrozni és vízzel hígítani. Az enyém így 33%-os lett.
Baracsi Ferencné főzés nélkül készíti. „Csak meghámozom, és turmixolom. Semmi tartósító kis cukor, citromsav ízlés szerint és a befőzőgépben 20 perc 80 fokon tartósítom. 2 évig is eláll. Kb 20 liter lett. nagyon finom!!!”
Nagyon köszönöm az olvasóknak a receptet!
Befőzési praktikák a gyümölcsök tartósításához
Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.