Egyre többen próbálkoznak az otthoni kenyérsütéssel. Nem egyszerű művelet, de egy kitűnő recepttel már az első próbálkozás is sikerrel kecsegtet. Márta házi fehér kenyere, amit Limara pékségének receptje alapján készített, igazán kívánatos. Mutatom a receptet, amivel Te is elkészíthetsz egy ropogós héjú friss fehér kenyeret.
Házi fehér kenyér receptje
Wolf Márta: „Többször sütöttem már kenyeret, de mostanában, nyáron, a meleg miatt nem visz rá a lélek. Dagasztógépben megdagasztom, kézzel formázom, és gázsütőben, tepsiben sütöttem meg a képen láthatót. De kipróbáltam már cseréptálban és sütőzacskóban is. A képen lévő fehéret Limara (limarapeksege.com ) receptje alapján készítette.”
Márta kenyere igazán gusztusos, olyan, amibe szívesen beleharapna az ember. A végeredmény tökéletes, a sütés közbeni mennyei illat, ami belengi a konyhát csak extra ráadás.
Hozzávalók
- 2,7 dl víz (0,7 lehet tej),
- 2 csapott teáskanál só,
- 2 evőkanál olaj,
- csipet aszkorbinsav (csak ha gyengébb minőségű a liszt),
- 2 evőkanál burgonyapehely (elhagyható),
- 20-25 dkg öregtészta,
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 liszt),
- 30 dkg BL 80 liszt,
- 1 dkg friss élesztő.
Sokakat már az öregtészta elriaszt, pedig azt is egyszerű elkészíteni. Az öregtészta nem más, mint kovász. Egyszerűen csak annyi, hogy a bedagasztott tésztából elteszünk egy darabot a következő kenyérsütésig. Ez lesz a kovászunk, a hűtőben akár 7 – 10 napig is eláll.
Első alkalommal előzőnap el kell készíteni egy külön adag kenyértésztát.
Öregtészta hozzávalói
- 3 dl langyos víz,
- csipet só,
- 50 dkg liszt,
- 1 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 dkg friss élesztő.
A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk és hagyjuk túl kelni. Akár egy éjszakára is maradhat a konyhapulton. Másnap egy kicsit átgyúrjuk és lezárt edényben a hűtőbe tesszük.
Házi fehér kenyér elkészítése
- a hozzávalókat összekeverjük és géppel vagy kézzel bedagasztjuk,
- ha kész, átgyúrjuk, rugalmas tésztát kell kapnunk,
- kelesztőtálban hagyjuk a duplájára kelni,
- ha szépen megkelt, enyhén lisztezett deszkára borítjuk, (ne felejtsünk el egy adagot félre tenni belőle, hogy legközelebbre legyen öregtésztánk),
- kézzel megformázzuk,
- egy kb. 8 literes jénait sütőpapírral kibélelünk,
- beletesszük a tésztát,
- rátesszük az edény tetejét és hagyjuk a duplájára kelni,
- pengével bevágjuk és további 15-20 percig hagyjuk kelni, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak,
- közben előmelegítjük a sütőt,
- a jénai tetejét belülről bespricceljük vízzel,
- 220-230 fokos sütőben kb. 50-55 percig sütjük,
- ha az utolsó 5-10 percre levesszük a tetőt, vastagabb lesz a kenyér héja,
- ha megsült, rácsra tesszük hűlni,
- hideg vízzel lespricceljük.
Nagyon köszönöm a receptet Limarának és Wolf Mártának!
További kenyér receptek
A házilag készített ropogós héjú fehér kenyér egy egész éjszakán át kel a hűtőben. Elkészítésének legnagyobb előnye, hogy nem kell hozzá öreg tészta vagy kovász, friss élesztővel készítve is laza belsejű és ropogós héjú lesz. Olyan, amiről eddig csak álmodni mertünk. Az egyszerű recept alapján készülő házi kenyeret nemcsak a mai kenyér árak miatt érdemes kipróbálni.
A frissen sült fehér kenyérnek nincs párja. Egyre többen vannak azonban azok, akiknek a szervezete nem tolerálja a finomlisztből készített ételeket. A durumbúzás kenyér nagyon jó alternatíva számukra és ráadásul még finom is. Mutatom is a durumbúzás kenyér receptjét!
A Lidlis ropogós gyökérkenyér, azaz az olasz ciabatta receptje és elkészítése igazán egyszerű. Gyorsan és olcsón összeállítható és pont olyan finom, mint a Lidl üzletekben kapható. Bár egyesek szerint azt túl is szárnyalja. 10-12 órát kell hagyni keleszteni, így ha este bekeverjük, reggel frissen sült ciabattával kényeztethetjük a családot. A kenyérsütés azontúl, hogy pontosan tudjuk, mi van a kenyerünkben, kifejezetten terápiás, meditatív tevékenység, amely kisimítja a lelkünk gyűrődéseit.