A birsalmasajt az egyik gyermekkori kedvencem. Birsalmafánk ugyan sosem volt, de valahogy mindig kaptunk a zamatos gyümölcsből a szomszédoktól vagy rokonokról. Kicsit macerás elkészíteni, de igazán megéri. A birsalmasajt a vitamindús birs felhasználásának egyik legjobb módja. Diódarabokkal dúsítva finom őszi édesség válik belőle. Már mutatom is, a kicist macerás, de egyszerű receptet.
Birsalmasajt receptje
Az idén nem készítettünk birsalmasajtot, de a birsalmáról készített bejegyzésem után Szalai Kincses Ibolya leírta és megmutatta az általa készített finomság receptjét, amit az alábbi mondattal ajánlott elkészítésre: „Munkaigényes, de annál nagyobb élmény az eredmény! (Ha véletlen nem sikerül, akkor lekvárnak mehet üvegekbe!).
Hozzávalók
- 1,5 kg birsalma
- 1 citrom leve
- 1 kg cukor
- szegfűszeg
- őrölt fahéj,
- dió – el is maradhat, bár szerintem dióval az igazi
Birsalmasajt elkészítése
- az érett, egészséges birsalmát egyenként alaposan megmosom,
- 4 felé vágom őket és kivágom a kemény maghéjat,
- majd felteszem főni annyi vízben, hogy ellepje,
- fél citrom levét és pár szegfűszeget teszek a vizébe,
- akkor szedem ki egyesével őket, ha már kezd megrepedni a héjuk, ez kb.35 perc,
- a léből lehet italt készíteni, (én nem szoktam),
- lecsepegtetem a gyümölcsöket,
- botmixerrel alaposan pépesítem,
- egy szélesebb lábasban felteszem a pépet főni,
- újabb fél citrom levével állandó kevergetés mellett főzöm,
- akkor jó, ha keveréskor meglátni a lábas alját (20-25 perc),
- ekkor teszek bele egy kávéskanálnyi őrölt fahéjat,
- és 1 kg kristálycukrot,
- újabb 30 percig főzöm a pépet, folytonos keverés mellett, vigyázva, le ne égjen,
- akkor kész, ha a fakanálról porcelán tányérra cseppentve rögtön megszilárdul, „bőrösödik”,
- ekkor, még melegen, a fóliával bélelt őzgerinc-formába simítom a masszát,
- 24 óráig a formában hagyom, majd óvatosan kiborítom deszkán lévő sütőpapírra,
- kb. 2 hétig hűvösebb helyen (kevésbé fűtött szobában) érlelem,
- másnaponta megforgatom, hogy a benne lévő felesleges nedvesség eltűnjön,
- sokáig eláll, így bármikor szeletelhető,
- sütőpapírral letakarva tárolom,
- nagy cukortartalma miatt 1 szeletnél többet nem is kíván az ember egyszerre.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
Nagyon köszönöm a receptet Szalai Kincses Ibolyának!
+1 Tipp:
A formába öntésnél mi még diódarabokat is szoktunk rakni a masszába. A dióíz nagyon jól illik hozzá és jól esik egy ropogós darabra ráharapni. A dió egyébként is sok vitamint tartalmaz, karbantartja az agyat, érdemes naponta fogyasztani belőle pár szemet.
Jó étvágyat!
Birsalmasajt mikróban készítve
A birsalmasajt mikróban készítve recept azért tetszett meg, meg gyors és egyszerű. Emlékszem rá, hogy anyukám mindig órákig főzte. A birsalmának már a megpucolása is elég nagy meló, hát még órákig kevergetni. Kinek van manapság erre ideje? A mikrohullámú sütőben készülő birsalmasajt esetén nem kell megpucsolni a birsalmát, nincs fröcsögés, nincs megégett kéz, csak finom végeredmény.